Hlavní obsah

Problémy s autobusy v Pardubickém kraji trvají. Zrušeno bylo 90 spojů

Autobusovému dopravci BusLine se stále nepodařilo zajistit všechny objednané spoje v Pardubickém kraji. V pondělí jich je podle krajského organizátora dopravy firmy Oredo Petra Moravce opět zrušených téměř 90.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Firmě BusLine dlouhodobě chybějí řidiči. Pardubický kraj si sliboval, že se během prázdnin, kdy jezdí autobusů méně, podaří situaci napravit. S prázdninovým jízdním řádem se ale počet zrušených autobusových spojů nesnížil.

„Opět bohužel přetrvávají problémy, musíme to analyzovat a řešit. Nevíme, co je příčinou, protože firma tvrdila, že s řidiči to nebude o prázdninách tak hrozné, ale je zřejmé, že ten nedostatek je daleko větší,” řekl vedoucí odboru dopravy krajského úřadu Ladislav Umbraun.

Od 12. června v kraji jezdí noví autobusoví dopravci, kteří vzešli ze soutěže, hejtmanství má s nimi smlouvy na deset let. Společnost BusLine získala Orlickoústecko, Lanškrounsko, Jevíčsko a Litomyšlsko. V prvních dnech činily výpadky až 200 spojů denně, minulý týden se jejich počet snížil na 60 až 80. Firmě se nepodařilo převzít část řidičů po předchozím dopravci.

Majitel dopravní společnosti BusLine spáchal sebevraždu

Ekonomika

„Pořád bojujeme s nedostatkem řidičů, nepodařilo se jej eliminovat. Věřím, že se to pomalu zlepší, ale kdy se to dostane do normálního stavu, nedokážu říct. Sám jsem 14 dní jezdil, není to jednoduché,” řekl ředitel pro Pardubický kraj Jakub Hanzlík z firmy BusLine.

Pardubický kraj chce firmě zatím odebrat platbu ze jeden měsíc. Kromě toho bude muset zaplatit pokutu podle uzavřené smlouvy.

Kromě BusLine přepravní služby v kraji ještě zajišťují firmy Umbrella Services, ZDAR, Arriva autobusy a Car Tour. V jejich oblastech se závažné problémy nevyskytly. Pardubický kraj věří, že v září se již podobné potíže u firmy BusLine neobjeví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám