Hlavní obsah

PPF má vliv na výkon celé české ekonomiky

Právo, Jakub Svoboda

Náhlé úmrtí nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, který byl stratégem své finanční skupiny PPF, vyvolalo mezi ekonomy diskuse, jaký to bude mít dopad nejen na fungování stovek firem Kellnerova impéria rozprostřeného na třech kontinentech, ale i na celou českou ekonomiku.

Foto: Vít; Šimánek, ČTK

Investiční společnost PPF vyvěsila na svém sídle v pražských Dejvicích 29. března 2021 černou vlajku k uctění památky miliardáře a podnikatele Petra Kellnera, který zemřel 27. března při nehodě vrtulníku na Aljašce.

Článek

„Makroekonomický dopad tragické smrti Petra Kellnera se dá velmi špatně kvantifikovat: těžko lze odhadnout, jak se bude lišit skutečný vliv aktivit skupiny PPF na českou ekonomiku od vlivu, který by tyto aktivity do budoucna měly v případě, že by nadále stál v jejím čele,“ prohlásil včera ekonom České spořitelny (ČS) a člen Výboru pro rozpočtové prognózy Michal Skořepa.

Kellner měl pod vlastnickou kontrolou řádově možná kolem jednoho procenta HDP Česka
Michal Skořepa, ekonom

Podle něj by bylo zajímavé mít představu třeba aspoň o podílu Petra Kellnera a jeho spoluvlastníků a jejich zaměstnanců na českém hrubém domácím produktu (HDP).

Odhad je ovšem ztížen tím, že jednotlivé v Česku působící firmy v rámci skupiny PPF B.V., která je vrcholem vlastnické struktury Kellnerova impéria a sídlí v Nizozemsku, jsou vlastněny bez českého holdingového „mezipatra“, jež by reportovalo hospodářské výsledky za aktivity jen v samotném Česku.

PPF po Kellnerovi povede Bartoníček, šéf divize telekomunikací

Ekonomika

„Pokud však například sečteme dvě základní složky přidané hodnoty, tedy osobní náklady a zisk před zdaněním, z výročních zpráv za rok 2019 čtyř firem, které působí dominantně jen v Česku (O2, CETIN, PPF Banka, Air Bank), dostaneme cca sedm desetin procenta tehdejší přidané hodnoty české ekonomiky,“ odhadl Skořepa.

„Kellner měl tedy celkově pod vlastnickou kontrolou řádově možná kolem jednoho procenta výkonu české ekonomiky,“ dodal.

Sídlo PPF je v Nizozemsku

Jak dále poznamenal, to, že PPF sídlí v Nizozemsku, znamená, že z pohledu inkasovaného zisku je tato skupina zahraničním subjektem. Její příjmy z aktivit v Česku jsou součástí odcházejících dividend.

PPF registraci holdingových společností své skupiny v Nizozemsku zdůvodňuje především tamním stabilním legislativním prostředím, na nějž podle PPF nemají zásadní vliv politické výkyvy a výsledky voleb. Jako další důvod pak uvádí precizní dohody o ochraně investic s velkým počtem zemí celého světa, což je, vzhledem ke globálním investičním aktivitám skupiny, pro PPF zásadní věc.

Nejhorší je vidět úpadek a destrukci, tvrdil Kellner

Domácí

PPF pak poukazuje i na to, že stejně jako ona jsou v Nizozemsku registrovány i další české společnosti s globálním přesahem, například Avast, Linet, výrobce lihovin Rudolf Jelínek a některé další.

Reklama

Související články

Komu připadne Kellnerovo gigantické jmění

K loňsku vyčíslil časopis Forbes jmění Petra Kellnera na 293 miliard korun. Agentura Bloomberg však odhadla, že aktuálně dosahuje 15,7 miliardy dolarů (asi 350...

Výběr článků

Načítám