Hlavní obsah

Pokud lockdowny neskončí v březnu, bude to důvod k obavám, řekla šéfka ECB Lagardeová

Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud do konce března neskončí restriktivní opatření a lockdowny v zemích eurozóny, bude to důvod k obavám. Ve středu to podle agentury Reuters uvedla prezidentka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová. Prosincová předpověď ECB počítá s růstem HDP eurozóny o šest procent v mírném scénáři.

Foto: Ludovic Marin, ČTK/AP

Prezidentka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová na snímku z 11. ledna 2020

Článek

„Myslím si, že naše prosincová projekce je stále velmi věrohodná,” uvedla Lagardeová. „Naše předpověď vychází z předpokladu, že restriktivní opatření potrvají do konce prvního čtvrtletí,” dodala.

Dále prohlásila, že případné pokračování omezování ekonomické aktivity ve druhém čtvrtletí by bylo důvodem k obavám.

Čína posílá do lockdownu desítky milionů lidí kvůli 115 novým případům

Svět

Makroekonomická projekce ECB z 10. prosince očekává v mírném scénáři při úspěšnějším bránění šíření viru s růstem hrubého domácího produktu (HDP) eurozóny o 6 procent. Pro tento scénář je důležité rychlé zahájení očkování.

Závažný scénář s delším řešením zdravotní krize počítá v letošním roce s růstem HDP eurozóny o dvě procenta.

Podle projekce také v roce 2021 nezaměstnanost v zemích platících eurem vzroste až na 9,3 procenta. V roce 2023 klesne na 7,5 procenta.

Reklama

Související články

Na evropské finance poprvé dohlíží žena

Christine Lagardeová vystřídala v čele Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho. Třiašedesátiletá Francouzka je vůbec první prezidentkou banky. Má sice...

Výběr článků

Načítám