Hlavní obsah

Na evropské finance poprvé dohlíží žena

Právo, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Christine Lagardeová vystřídala v čele Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho. Třiašedesátiletá Francouzka je vůbec první prezidentkou banky. Má sice právnické vzdělání, bez kvalifikace však rozhodně není.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Christine Lagardeová před budovou ECB ve Frankfurtu

Článek

Doposud totiž stála v čele Mezinárodního měnového fondu, když předtím řídila francouzské ministerstvo financí.

Lagardeová ovšem v minulosti prohlásila, že „nesnáší matematiku“, proto se očekává, že se u technických expertiz spolehne spíše na hlavního ekonoma ECB, bývalého guvernéra irské centrální banky Philipa Lanea. Její parketou je spíše diplomacie. I tady bude mít podle komentátorů plné ruce práce.

S novým nákupem dluhopisů nesouhlasila třetina guvernérů

Lagardeová nechce měnit politiku nízkých úroků a nákupů dluhopisů, nastavenou jejím předchůdcem Draghim.

V čele Evropské centrální banky poprvé v historii stane žena. Summit se shodl na Lagardeové

Ekonomika

Když ale ECB v září rozhodovala o nových nákupech dluhopisů v objemu zhruba půl bilionu korun měsíčně, aby podpořila uvadající ekonomiku a posunula inflaci k cíli pod dvěma procenty, vzbudilo to údajně největší odpor ve dvacetileté historii banky.

Foto: Rumpenhorst Frank, ČTK

Christine Lagardeová vstupuje do budovy ECB ve Frankfurtu.

S krokem nesouhlasila třetina guvernérů ze severních zemí eurozóny v čele s Německem.

Spor kvůli klimatu

Prezident Bundesbanky Jens Weidmann už se také vymezil vůči myšlence Lagardeové, že by politika ECB mohla posloužit víc v boji proti klimatickým změnám.

„Taková rozhodnutí by neměly činit centrální banky. Monetární politika, jež sleduje výslovně environmentální cíle, s sebou nese riziko přetížení v dlouhodobém výhledu,“ varoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám