Hlavní obsah

Po Dukovanech se má dostavět i Temelín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda bude silně podporovat jadernou energetiku, zato od uhlí chce odejít do roku 2033. Kabinet počítá s dlouhodobým provozem stávajících jaderných bloků a výstavbou nového zdroje v Dukovanech. Připraví rovněž podklady pro rozhodnutí o dalších blocích včetně Temelína.

Foto: Hedvika Fialová, Novinky

Jaderná elektrárna Dukovany

Článek

Nadále podle vlády platí to, že Dukovany nebudou dostavovat firmy z Ruska ani Číny. Na zahájení výběrového řízení na dodavatele nového dukovanského bloku se už připravuje společnost ČEZ. Ta teď čeká na vyhodnocení bezpečnostních dotazníků, které státu na podzim zaslali tři zájemci o stavbu, severoamerický Westinghouse, francouzská EDF a jihokorejská KHNP.

Dukovany a Temelín dosáhly druhé nejvyšší výroby od spuštění

Ekonomika

„Máme signál, že vyjádření k bezpečnostní prověrce bychom měli od státu dostat do konce ledna. Pak se může tendr rozběhnout,“ řekl minulý týden Právu mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Podle dosavadních plánů by se měl nový blok v Dukovanech spustit v roce 2036.

O případné dostavbě dalších bloků se bude rozhodovat později, vláda ale pro to chce připravit podklady. „Teď se soustředí síly na Dukovany a poté se otevírá téma Temelína,“ dodal Kříž.

Budoucnost české energetiky vidí kabinet v kombinaci jaderné energie a decentralizovaných obnovitelných zdrojů. Bojovat za jádro chce i na úrovni Evropské unie.

„Neustoupíme od úsilí uznat jadernou energetiku jako udržitelnou aktivitu a zemní plyn jako klíčové transformační palivo v procesu dekarbonizace,“ píše se v prohlášení.

Konec uhlí dříve, už v roce 2033

Uznat jádro i plyn jako čisté zdroje plánuje Evropská komise, byť jen dočasně. Před časovým omezením však varoval šéf ČEZ Daniel Beneš a ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) prohlásil, že se bude snažit ustanovení o přechodnosti změnit.

Politici oceňují návrh EK o jádru. Umožní nám to přejít na čisté zdroje, tvrdí ministryně

Domácí

Vláda bude rovněž usilovat o to, aby těžba uhlí skončila do roku 2033, ačkoliv ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) se při uvedení do úřadu vyslovila pro termín 2030. Dosud se podle doporučení Uhelné komise počítalo s koncem těžby do roku 2038.

„Rozhodnutí o uhlí musí reflektovat ekonomickou realitu u nás i vývoj v okolních zemích. Snažíme se najít takový postup, který pro náš průmysl bude co nejvýhodnější,“ sdělil Právu před zveřejněním vládního prohlášení ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Reklama

Výběr článků

Načítám