Hlavní obsah

Dukovany a Temelín dosáhly druhé nejvyšší výroby od spuštění

Jaderné elektrárny Dukovany a Temelín zvýšily meziročně výrobu o tři procenta, dosáhly druhé nejvyšší výroby od svého zprovoznění. Do přenosové soustavy dodaly 30,73 terawatthodin (TWh) elektřiny. Téměř tak vyrovnaly dosud rekordní výrobu z roku 2013, kdy oba české jaderné zdroje vyrobily 30,75 terawatthodin energie. Informoval o tom mluvčí Skupiny ČEZ Ladislav Kříž.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Temelínské bloky kryjí pětinu české spotřeby elektrické energie.

Článek

Provozního milníku 30 terawatthodin elektřiny za rok dosáhly české jaderné elektrárny 23. prosince, o osm dní dříve než v loňském roce.

Od té doby zůstalo v plném provozu pět ze šesti výrobních bloků. V dukovanské druhé výrobní jednotce je nyní odstávka kvůli plánované výměně paliva spojené s kontrolami a investicemi.

„Klíčový byl stabilní a spolehlivý provoz a také dobře zvládnuté modernizace v minulých letech. Díky nim od zahájení provozu bezpečně vzrostl výkon našich bloků o přibližně 500 megawatt, tedy jako bychom postavili další blok Dukovan,” řekl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Politici oceňují návrh EK o jádru. Umožní nám to přejít na čisté zdroje, tvrdí ministryně

Domácí

Konkrétní výrobní cíle jednotlivých elektráren společnost ČEZ nesděluje. Divize jaderná energetika spustila v roce 2017 program zaměřený na stabilní výrobu přes 30 terawatthodin ročně.

„Naší nejvyšší prioritou je bezpečný a spolehlivý provoz, ne dosahování rekordů, ale stále vidím prostor k dalšímu zlepšování. Jsme si vědomi toho, jak je bezemisní a spolehlivá dodávka elektřiny důležitá,” řekl člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

„V novém roce se proto soustředíme především na stabilní provoz a dobré zvládnutí odstávek, což nebude s ohledem na ochranná opatření proti covidu i na rozsah investic jednoduché,” dodal.

Celkem čeká české jaderné elektrárny pět odstávek pro výměnu paliva.

Německo zavírá tři jaderné elektrárny, zbývající skončí příští rok

Ekonomika

Druhý dukovanský blok předběžně plánují energetici připojit do sítě v průběhu února, následovat by měl ještě ve stejném měsíci první výrobní blok. Součástí odstávek jsou i kontroly a investice.

V roce 2020 všechny elektrárny v České republice dodaly do přenosové sítě 81,4 TWh energie, podíl ČEZ na tomto objemu tvořil přibližně 75 procent.

Dlouhodobě klesá podíl uhlí a roste význam výroby bezemisních zdrojů, jako jsou vodní, fotovoltaické, větrné a jaderné elektrárny.

ČEZ je největší česká energetická firma. Jeho majoritním akcionářem je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií.

Reklama

Výběr článků

Načítám