Hlavní obsah

OKD kvůli koronaviru přeruší těžbu ve všech dolech

Právo, Novinky, ČTK, plk, bož
Aktualizováno

Společnost OKD od pátku kvůli koronaviru přeruší těžbu ve všech svých dolech. Z provozu budou na šest týdnů odstaveny Doly ČSM-Jih, ČSM-Sever i ČSA. Mimo provoz bude i nadále Důl Darkov, který OKD odstavily ze stejného důvodu už 22. května.

Článek

„Jedná se o rozhodnutí, ke kterému jsme přistoupili po zjištění nám v tuto chvíli známých výsledků z plošného testování na lokalitě ČSM. Od chvíle, kdy jsme evidovali prvního nemocného jsme přijali mnoho protiepidemických opatření, plnili jsme všechna nařízení krajské hygienické stanice včetně omezení kontaktu mezi směnami,“ uvedla Vanda Staňková, předsedkyně představenstva OKD.

Z 3403 otestovaných pracovníků dolů ČSM bylo 704 pozitivních. Podíl činí 20,7 procenta.

Nakažených horníků je přes 20 procent. Drtivá většina o tom neměla ani tušení

Domácí

Připomněla, že v návaznosti na první plošné testování už byla přerušena těžba na Dole Darkov. „Věřili jsme, že všechny naše snahy přispějí k zamezení šíření epidemie covid-19 ve firmě. Následná testování na Dole ČSM však potvrdila vysoký výskyt pozitivních případů. Nejsme epidemiologickými odborníky a nadále plně důvěřujeme odborníkům z krajské hygieny, po uvážení výše uvedeného jsme se však sami rozhodli přerušit těžbu na dobu šesti týdnů na všech dolech OKD,“ doplnila.

Od pátku se budou všechna pracoviště na šachtách zajišťovat na dlouhodobou odstávku.

Na Karvinsku se bojí kolapsu zdravotní péče

Domácí

„Následně budeme provádět pouze nezbytně nutné práce pro zajištění bezpečnosti dolů. Udržovat je bude kolem 200 zaměstnanců na každé lokalitě. Při přechodu na přerušení provozu a následně před opětovným zahájením provozu bude počet fárajících zaměstnanců vyšší, a to kvůli důkladné přípravě. Přerušení se týká kromě těžby také ražení důlních děl, vybavování a likvidace porubů,“ upřesnil ředitel provozu OKD David Hájek.

Doma s plnou mzdou

Zaměstnanci, kteří budou postiženi přerušením provozu, budou dostávat od OKD kvůli překážce na straně zaměstnavatele plnou průměrnou mzdu.

Obnovit těžbu se OKD nechystá ani na Dole Darkov, a to přes to, že se do práce vrací již uzdravení zaměstnanci. „K dnešnímu dni se nám po nemoci vrátilo 158 zaměstnanců převážně z Darkova,“ doplnil Tabášek.

Naštvané Karvinsko hledá viníky krize

Koronavirus

Karvinsko je aktuálně ohniskem nákazy nemocí covid-19. Nákaza koronavirem se tam rozšířila mezi horníky těžební společnosti OKD.

Hromadná nákaza se objevila na Dole Darkov a dolech ČSM-Sever a ČSM-Jih. Vzorky se odebíraly také 50 zaměstnancům Dolu ČSA s tím, že kdyby byl počet nakažených ve vzorku statisticky významný, testovalo by se plošně i tam.

V Moravskoslezském kraji bylo ke čtvrtku kumulativně potvrzeno 3017 případů nákazy koronavirem, o 51 více než ve středu ráno.

Z náhodného vzorku 50 horníků testovaných na dole ČSA jsou všichni negativní, uvedl hejtman Ivo Vondrák (ANO). Vychází z údajů chytré karantény, tedy Centrálního řídícího týmu Covid-19 (CŘT).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám