Hlavní obsah

Odchod z EU by se nemusel vyplatit, varovala banka Británii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Americká banka Citigroup vyslala Británii varování v souvislosti s jejím možným vystoupením z Evropské unie. Odchod by totiž mohl poškodit britskou ekonomiku a snížit investice nadnárodních podniků v zemi, uvedl ekonomický list Financial Times.

Článek

Banka upozornila, že pokud by Velká Británie opustila jednotný evropský trh, mohlo by to mít pro ostrovní zemi dramatické dopady a Britové by se museli smířit s poklesem životní úrovně.

„Pracovní místa a růst britské ekonomiky závisí na zachování a zvyšování exportu do EU,“ poznamenal generální ředitel aktivit Citigroup v Evropě, Asii a na Blízkém východě Jim Cowles. „To se stane mnohem obtížnějším úkolem, pokud se Británie rozhodne vystoupit z EU. Nynější obchodní dohody budou ohroženy a Británie nebude mít žádný vliv na vytváření pravidel,“ dodal.

Cowles také poukázal na rostoucí obavy klientů Citigroup, zda by mohli Británii i po odchodu z EU využívat jako regionální finanční centrum. „Jednotný evropský trh pro finanční služby je významným faktorem pro úspěch Británie jako finančního centra, takže má značnou hodnotu pro britskou ekonomiku,“ upozorňuje Britská bankovní asociace (BBA).

Británie požaduje reformy

Odchodem Británie z Evropské unie tento měsíc pohrozil britský ministr financí George Osborne. Podle něj se unie musí reformovat, aby byly chráněny zájmy členských zemí mimo eurozónu, jinak hrozí, že Británie unii opustí. Smlouvy Evropské unie již nevyhovují a je potřeba je změnit, řekl podle zpravodajského serveru BBC Osborne, který patří k nejbližším spolupracovníkům premiéra Davida Camerona.

Cameron loni pod tlakem protievropského křídla své Konzervativní strany a v obavě před odlivem hlasů ke Straně nezávislosti Spojeného království (UKIP) přislíbil uspořádat do konce roku 2017 referendum o setrvání země v EU. Referendum, které se bude konat jen v případě vítězství toryů v parlamentních volbách příští rok, má brát ohled na reformy EU, o něž bude Cameronova vláda usilovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Britský ministr financí hrozí odchodem z EU

Odchodem Velké Británie z Evropské unie pohrozil ve středu britský ministr financí George Osborne. Podle něj se unie musí reformovat, aby byly více chráněny...

Výběr článků

Načítám