Hlavní obsah

Britský ministr financí hrozí odchodem z EU

– Londýn

Odchodem Velké Británie z Evropské unie pohrozil ve středu britský ministr financí George Osborne. Podle něj se unie musí reformovat, aby byly více chráněny zájmy členských zemí unie mimo eurozónu.

Foto: Andrew Winning, Reuters

Britský ministr financí George Osborne

Článek

„Ochrana práv členských zemí bez eura... je naprosto nezbytná pro uchování jednotného trhu a umožní Británii setrvat v EU,” prohlásil Osborne na konferenci britského euroskeptického institutu Open Europe o budoucnosti Evropy. Dodal, že v době, kdy se země eurozóny stále více sbližují, je potřeba chránit kolektivní zájmy států unie, které euro nepoužívají.

Bez takovéto reformy by Británie mohla čelit „volbě mezi vstupem do eurozóny, což neudělá, nebo odchodem z EU”.

„Myslím, že není v ničím zájmu, aby Británie čelila volbě mezi vstupem do eurozóny a odchodem z unie,” řekl Osborne s tím, že je pro setrvání země v reformované unii.

Osborne však bude mít problém uspět, protože změny v unijních smlouvách musí schválit všech 28 členských zemí a řada z nich je proti britským požadavkům.

Cameron slíbil referendum

Britský premiér David Cameron je pod tlakem protievropského křídla své Konzervativní strany a v obavě před odlivem hlasů ke Straně nezávislosti Spojeného království (UKIP) přislíbil uspořádat do konce roku 2017 referendum o setrvání země v EU. Referendum se bude konat jen v případě vítězství toryů v parlamentních volbách v roce 2015.

Británie také požaduje reformy EU, jejichž přijetí by mohlo změnit pohled Londýna na unii, Dlouhodobě hovoří o změnách v sociální politice a o omezení volného pohybu osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám