Hlavní obsah

Odboráři chystají na listopad demonstraci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na konci listopadu by se mělo na dosud neupřesněném místě v Praze sejít až 25 tisíc odborářů. Chtějí protestovat proti omezování zaměstnaneckých práv. "Přesný termín demonstrace na podporu vládního návrhu zákoníku práce bude oznámen na tiskové konferenci v úterý," informovala v pondělí Novinky mluvčí Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jana Kašparová.

Článek

Na organizaci protestního shromáždění se s ČMKOS podílí i Asociace samostatných odborů. Ke svolání společné protestní akce vyzval odborářskou centrálu Odborový svaz Kovo, který je 200 tisíci členy největším odborovým svazem. V pondělí o návrhu jednala Rada předsedů. Podporu akci vyjádřil předseda ČMKOS Milan Štěch.

Návrh nového Zákoníku práce vládě předložil ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Ve vládní koalici však způsobil roztržku mezi ČSSD a koaličními partnery KDU-ČSL a Unií svobody. Lidovci jsou přesvědčení, že návrh znevýhodní zaměstnance, kteří v odborech nejsou. Návrh považují za posílení pravomocí odborářským bossům. To odbory kategoricky odmítají.

Proti vládnímu návrhu, který vláda schválila a bude se jím zabývat Poslanecká sněmovna, vystupují i politici opoziční ODS a zaměstnavatelé. Ti nejsou podle nesouhlasných hlasů spokojeni ani po změnách, které vláda před schválením návrhu učinila. Jsou přesvědčeni, že nepřinese slibovanou liberalizaci trhu, ale že se obrátí proti zaměstnancům.

Reklama

Výběr článků

Načítám