Hlavní obsah

Obchodníci se těšili zbytečně. Vyhlašovat plané sliby je nefér, kritizuje vládu Prouza

Bohumír Žídek, Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obchody jsou na případné otevření připravené, ačkoliv vláda v pátek oznámila, že v pondělí zůstanou zavřené. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček přitom znovuotevření od pondělí plánoval. Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) Tomáše Prouzy není fér vyhlašovat do médií plané sliby a vzbuzovat v obchodnících marné naděje.

Foto: Novinky

Uzavřená prodejna

Článek

„Až bude vláda přemýšlet o změně opatření příště, prosím ji, aby se nejdřív dohodla, a teprve pak to říkala do médií. Svým postupem tento týden opět v řadě lidí vzbudila naděje, když o otevření obchodů mluvila jako o hotové věci,” sdělil Prouza Novinkám.

„Obchodníci opět zbytečně investovali desítky milionů korun do přípravy svých obchodů na pondělní otevření. Takový postup vůči nim je hodně nefér, způsobuje velké škody a opět vytváří další nedůvěru vůči vládě a jejím opatřením,” dodal.

Prodejci jsou na otevření připravení

Prouza i jednotliví obchodníci uvádějí, že jsou na případné otevření připraveni.

„Vzhledem k tomu, že jsme uzavření a znovuotevření obchodů absolvovali již několikrát, tak jsme připravení stejně jako při předchozím otevření. Je to také z toho důvodu, že se musíme držet stále 'v pozoru', protože situace se bohužel mění ze dne na den, stejně jako například dnešní rozhodnutí,” uvedl na dotaz Novinek marketingový manažer společnosti Electro World Tomáš Kovařík.

„Oproti předchozímu otevření prodejen jsme nyní navíc nakoupili pro naše prodejce respirátory třídy FFP2. Tím, že naše prodejny jsou velkoformátové, tak jsme si jistí, že zákazníci se u nás budou cítit bezpečně a komfortně,” dodal.

Obchodům s obuví a oděvy hrozí krach

Větší prodejci přesunuli část prodejů online. Ani to však aktuální výpadek tržeb nenahradí. „Našim nosným prodejním kanálem jsou právě kamenné prodejny, náš web sice částečně kompenzuje propad obratů, ale nedokáže ho kompenzovat plnohodnotně,” vysvětlil Kovařík z Electro Worldu.

Online funguje také Datart. „Na otevření prodejen jsme připraveni, nicméně s ohledem na vládní nařízení zůstáváme dál v režimu výdejen. V prostorách dodržujeme přísná hygienická a bezpečnostní opatření, a to včetně nošení respirátorů u personálu prodejny,” konstatovala mluvčí společnosti Eva Kočicová.

„Celý nákupní proces se přesunul na online, který dobře funguje v kombinaci s výdejnami,” dodala.

Prouza: Ministři by neměli vyhrožovat, kompenzační bonus může fungovat i bez nouzového stavu

Ekonomika

Datart dopady zavřených prodejen bude teprve vyhodnocovat, Electro Worldu se tržby propadly o 30 procent. „Vzhledem k nárůstu počtu doprav zboží k zákazníkovi se to projevuje také na razantním zvýšení logistických nákladů,” doplnil Kovařík.

Situace se nicméně liší napříč jednotlivými odvětvími. „Zejména pro obchody s oblečením a obuví je situace naprosto kritická, a pokud nebudou mít možnost prodat alespoň část zimní kolekce, bude to znamenat jejich krach,” konstatoval Prouza.

Kompenzace by měly být podle nákladů

Pro přežití obchodů je klíčový systém kompenzací. Právě v této oblasti v posledních dnech probíhala řada změn. Některé z nich vláda schválila na jednání 8. února, za což ji obchodníci kritizovali. Šlo například o konec kompenzací nájemného nebo zvýšení kompenzačního bonusu. O kompenzacích se jednalo také v souvislosti s jejich zakotvením do nového pandemického zákona.

„Co se týče kompenzací, stále jednáme o tom, aby vláda co nejrychleji přijala systém kompenzací podle nákladů, protože to je jediná spravedlivá cesta, jak pomoci těm, kteří byli současnou situací výrazně postižení,” uvedl Prouza.

Obchody se od pondělí neotevřou

Domácí

„A je to důležité právě kvůli pandemickému zákonu, který počítá s tím, že vláda průběžně vyplácí kompenzace a po konci pandemického stavu dořeší každý zbytek svých nároků vůči státu,” uzavřel.

Zástupci obchodníků v reakci na jednání vlády 8. února zaslali jejím představitelům otevřený dopis s nesouhlasným stanoviskem.

Autoři dopisu uvádějí, že dlouhodobě jednali s ministrem Havlíčkem o zavedení univerzálního programu, jehož cílem měla být spravedlivá náhrada nákladů a náprava nespravedlnosti, kdy „v roce 2020 sítem různorodých vládních programů propadlo velké množství vládními opatřeními poškozených firem”.

„Místo toho vláda rozhodla, aby s výjimkou programu Antivirus byly zrušeny

„Místo toho vláda rozhodla, aby s výjimkou programu Antivirus byly zrušeny úspěšné programy jako Covid-nájemné, odmítli jste spravedlivě pomoci všem

„Místo toho vláda rozhodla, aby s výjimkou programu Antivirus byly zrušeny úspěšné programy jako Covid-nájemné, odmítli jste spravedlivě pomoci všem postiženým firmám prostřednictvím náhrady 80 procent jejich nákladů a firmy, které

propadly špatně nastaveným sítem v roce 2020, jste zcela odepsali,” stojí v dopise.

Reklama

Související články

Obchody se od pondělí neotevřou

Další obchody se od pondělí otvírat nebudou. Na Twitteru to v pátek uvedl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) s tím, že pandemická situace není dobrá. Právě...

Výběr článků

Načítám