Hlavní obsah

Obchody se od pondělí neotevřou

– Praha • Aktualizováno

Další obchody se od pondělí otvírat nebudou. Na Twitteru to v pátek uvedl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) s tím, že pandemická situace není dobrá. Právě Havlíček v minulých dnech informoval, že otevření obchodů od 22. února navrhne.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zleva premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO)

Článek

„Pandemická situace není dobrá, dál se šíří britská mutace viru. Na vládě jsme proto rozhodli, že zbytek uzavřených maloobchodů zatím pouštět nebudeme,” napsal na Twitter Havlíček.

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) tak nevyslyšel jeho návrh na otevření další prodejen od pondělí 22. ledna.

Havlíček navrhoval zrušení zákazu maloobchodního prodeje od pondělí za přísnějšího režimu. Personál obchodů měl mít povinnost nosit respirátory třídy FFP2, v platnosti by zůstala i další opatření jako limit 15 metrů čtverečních provozní plochy na jednoho zákazníka, dodržování rozestupů či řízení front.

Opozice trvá na uvolnění, ale za přísných podmínek

Domácí

Proti otevírání vystupovali ministři za sociální demokraty, premiér Babiš ve čtvrtek prohlásil, že na to „nemá názor.” Uvedl ale, že za současné situace nepovažuje rušení současných opatření za dobrý nápad.

Před opětovným otevřením prodejen varoval i ministr školství Robert Plaga (za ANO). Od 1. března by pak mělo totiž dojít k návratu části žáků zpět do škol. Plaga ve čtvrtek upozornil, že pokud se mají vracet studenti do lavic, obchody se nemohou otevřít. Naopak by se měl snižovat sociální kontakt v jiných oblastech, například ve firmách.

Pokud se děti vrátí do škol, nemůžou se otevřít obchody, tvrdí Plaga

Domácí

Na otevření naopak tlačila opozice i hejtmani. Právě ti vládě navrhli vyhlášení nového nouzového stavu poté, co ho minulý týden v čtvrtek odmítla Sněmovna prodloužit.

Počty nově nakažených v posledních dnech opět stoupají. V Česku za čtvrtek přibylo 11 553 nakažených koronavirem, což je o zhruba 2500 víc než minulý čtvrtek. V nemocnicích se léčí 6343 infikovaných, 1258 z nich je ve vážném stavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám