Hlavní obsah

O povinném prodeji 85 procent českých potravin se zatím hlasovat nebude

Novinky, bož, ber

O povinnosti českých obchodů od roku 2027 prodávat 85 procent tuzemských potravin se zřejmě zatím hlasovat nebude. Poslanci stran ANO a ČSSD totiž v úterý uvedli, že vládní zákon o potravinách, do nějž chtěli poslanci Margita Balaštíková (ANO) a Zdeňka Podala (SPD) tuto povinnost propašovat, se vrátí do druhého čtení.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Vrácení do druhého čtení navrhne ve středu hnutí ANO, uvedl šéf poslaneckého klubu této strany Jaroslav Faltýnek (na ilustračním snímku).

Článek

Vrácení do druhého čtení navrhne ve středu hnutí ANO. „Chci najít lepší kompromis, který se týká pozměňovacího návrhu kolegyně Balaštíkové a dalších ohledně stanovení procenta prodeje českých potravin na pultech v České republice. V současné době probíhá odborná debata,“ uvedl šéf poslaneckého klubu této strany Jaroslav Faltýnek.

Pozměňovací návrh Balaštíkové a další dvacítky poslanců kritizovaly Hospodářská komora, Svaz obchodu a cestovního ruchu nebo Liberální institut.

Návrh počítá s tím, že by se v roce 2021 muselo v obchodech povinně prodávat 55 procent českých potravin. Následně by se podíl tuzemských potravin každý rok navyšoval o pět procentních bodů až do roku 2027, kdyby dosáhl 85 procent.

Povinné české potraviny? Ohrozí to prodejce a kvalita klesne, varuje Hospodářská komora

Ekonomika

Liberální institut a Hospodářská komora upozornily na rozpor takového návrhu s evropskou legislativou. „Smlouva o fungování Evropské unie v článku 34 jasně uvádí, že množstevní omezení dovozu jakož i veškerá opatření s rovnocenným účinkem jsou mezi členskými státy zakázána. Předložený návrh jasně porušuje pravidla jednotného trhu Evropské unie,“ uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Ještě před ním na rozpor návrhu s článkem 34 již pro Novinky upozorňoval ředitel Liberálního institutu Martin Pánek. „Tento princip nediskriminace je základním stavebním kamenem evropské spolupráce, který by měli podporovat jak eurooptimisté, tak euroskeptici,“ řekl Novinkám.

Rumunsko raději couvlo

Varováním pro poslance by podle Hospodářské komory měl být případ Rumunska, jež před několika lety nařídilo velkým maloobchodníkům nakupovat nejméně 51 procent potravin od místních producentů. Kvůli hrozbě soudního řízení u Soudního dvora EU dané ustanovení letos raději zrušilo.

Až 85 procent potravin v obchodech má být českých, navrhují poslanci

Ekonomika

K prohlášení Hospodářské komory se připojil také Svaz obchodu a cestovního ruchu. Podle něj návrh poškozuje české spotřebitele, kteří na něj doplatí vyšší cenou, nižší kvalitou zboží i slabší nabídkou sortimentu.

Proti návrhu se ohradili také malí čeští výrobci potravin, kteří využívají zahraniční suroviny a zákonné definici „české potraviny“ tak nevyhovují, s tím, že realizací návrhu by byli diskriminováni.

K návrhu se připojili další poslanci ANO a SPD, ale také Václav Klaus (Trikolóra), Marian Jurečka (KDU-ČSL) nebo Zdeněk Ondráček (KSČM).

O vládním zákonu o potravinách a poslaneckých pozměňovacích návrzích se mělo hlasovat již minulý týden. Nakonec však bylo hlasování přesunuto na středu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám