Hlavní obsah

Až 85 procent potravin v obchodech má být českých, navrhují poslanci

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Část poslanců chce v českých obchodech omezit prodej zahraničních potravin a nařídit většinový prodej potravin tuzemských. Nejprve by se v roce 2021 mělo prodávat 55 procent českých potravin, do roku 2027 by pak podíl měl stoupnout na 85 procent. Kritici tvrdí, že by to znamenalo velké zdražení, a především je něco takového velmi obtížně realizovatelné. Některé potraviny se u nás vůbec nevyrábějí a mnoho plodin u nás vůbec neroste.

Foto: Profimedia.cz

Od roku 2027 má být 85 procent potravin v obchodech českých, navrhuje skupina poslanců.

Článek

O návrhu měla ve středu hlasovat Sněmovna, hlasování však nakonec bylo odloženo.

Návrh poslanců Margity Balaštíkové (ANO) a Zdeňka Podala (SPD) by mohl ohrozit obchody, které se zaměřují například na zahraniční vína, sýry, ruské či asijské potraviny.

Poslanci požadují, aby obchody od roku 2021 měly ve své nabídce minimálně 55 procent potravin, které splňují zákonné podmínky pro označení „česká potravina“. U nezpracovaných potravin, mléka nebo vína to znamená, že „100 % všech složek“ a „všechny fáze výroby proběhly na území České republiky“.

U dalších potravin pak toto označení náleží potravinám, u nichž součet složek pocházejících z Česka dosahuje alespoň 75 procent celkové hmotnosti.

Jurečka vytáhl do boje za české potraviny, ukázal nové logo

Ekonomika

Proti tomu se již ohradili někteří čeští výrobci potravin, kteří tento požadavek nesplňují.

„Naprostá většina surovin, které Janova pec nakupuje, je z dovozu. Bez něj to prostě nejde. Hodně v Janově peci používáme ořechy. Pekany, kešu či para ořechy u nás nerostou a Sněmovna na tom asi nic nezmění,“ uvedla Táňa Králová na webu výrobce pečeného müsli Janova pec.

Poslanci dále chtějí, aby se podíl tuzemských potravin každý rok navyšoval o pět procentních bodů až do roku 2027. Tehdy už by měly obchody povinnost prodávat 85 procent českých potravin.

Návrh může být v rozporu s evropským právem

Někteří kritici upozorňují na to, že návrh odporuje bodu 34 Smlouvy o fungování EU (SFEU), který zakazuje „omezení dovozu, jakož i veškerá opatření s rovnocenným účinkem“.

„Tento princip nediskriminace je základním stavebním kamenem evropské spolupráce, který by měli podporovat jak eurooptimisté, tak euroskeptici,“ řekl Novinkám ředitel Liberálního institutu Martin Pánek.

Podle něj je potravinová soběstačnost drahá a nebezpečná myšlenka. „Zdražuje se jídlo spotřebitelům u nás, nutí je kupovat potraviny podřadné kvality (kde se asi vypěstuje lepší ovoce, u nás, nebo na jihu Evropy?), znemožňuje chudým farmářům ve třetích zemích prodávat nám svoje plodiny, a dostat se tak z chudoby,“ uvedl Pánek.

„Co je zřejmě nejhorší, pokud nastane jakákoliv nepříjemnost, například příliš velké sucho, příliš dlouhá zima nebo příliš srážek, hrozí hlad, protože najednou není jídlo odkud brát. Pokud však za ‚svoji zahrádku‘ máme celý svět, nepříjemné podmínky v jedné části světa (byť je to zrovna u nás) nejsou tak velkým problémem, můžeme bez problémů nakoupit z jiných zdrojů,“ uzavřel Pánek.

Jurečka: Specializovaných obchodů se to týkat nebude

K návrhu se připojili další poslanci ANO a SPD, ale také Václav Klaus (Trikolóra) nebo Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Právě Jurečka je aktivní v obhajobě návrhu na sociální síti Twitter. Mimo jiné tvrdí, že v případě schválení zákona na něj následně bude navazovat vyhláška, která dá vinotékám nebo prodejnám speciálních zahraničních potravin výjimku.

„Na jednání výborů jasně zaznělo od zástupců Mze, že specializovaných obchodů se toto tykat nebude,” napsal bývalý ministr zemědělství.

Anketa

Souhlasíte s návrhem, aby v obchodech bylo až 85 procent potravin českých?
Ano
42,9 %
Ne
57,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 25591 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám