Hlavní obsah

Nouzový plynový plán Bruselu se hroutí, Španělsko ho odmítá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Nouzový plynový plán Evropské unie se hroutí. Španělsko oznámilo, že ho nepodpoří. Ministryně pro energetiku Teresa Riberová uvedla, že návrh byl připraven, aniž by byl projednán s jednotlivými zeměmi, napsal server týdeníku Focus. Nouzový plán Evropské unie vstoupí v platnost pouze tehdy, když jej nejprve schválí všechny členské země.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Hluboce lituji, že musím oznámit, že Španělsko tento návrh nepodporuje,“ řekla Riberová. „Domníváme se, že návrh byl vypracován bez předchozí obecné rozpravy v Evropské radě. Ekonomické důsledky plánu jsou velmi závažné. Nikdo si nemůže nárokovat oběti, aniž by se nejprve vše projednalo a dotyční mohli sdělit svůj názor," řekla Riberová.

V případě výpadku dodávek ruského plynu by podle plánu musely země EU během nadcházející zimní sezony snížit spotřebu plynu o 15 procent. Úspory se mají týkat období od konce letošního srpna do konce března 2023. Počítat se budou z průměrné spotřeby jednotlivých zemí v tomto období za posledních pět let.

Dodávky plynu z Ruska přes Nord Stream 1 byly obnoveny

Ekonomika

Omezit používání plynu by měli podle EK všichni spotřebitelé, od domácností přes úřady a firmy po elektrárny. Pokud bude některá země chtít požádat další státy o solidaritu, bude muset nejprve dokázat, že sama sáhla k potřebným úsporám. Státy by do konce září měly aktualizovat své národní energetické plány a jasně vytyčit, jak chtějí úspor dosáhnout.

Anketa

Jste připraveni více šetřit energiemi (plynem a elektřinou)?
Ano
26,1 %
Už se snažím šetřit maximálně
50,1 %
Ne
23,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 32201 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám