Hlavní obsah

Nouzový plynový plán Bruselu se hroutí, Španělsko ho odmítá

– Madrid

Nouzový plynový plán Evropské unie se hroutí. Španělsko oznámilo, že ho nepodpoří. Ministryně pro energetiku Teresa Riberová uvedla, že návrh byl připraven, aniž by byl projednán s jednotlivými zeměmi, napsal server týdeníku Focus. Nouzový plán Evropské unie vstoupí v platnost pouze tehdy, když jej nejprve schválí všechny členské země.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Hluboce lituji, že musím oznámit, že Španělsko tento návrh nepodporuje,“ řekla Riberová. „Domníváme se, že návrh byl vypracován bez předchozí obecné rozpravy v Evropské radě. Ekonomické důsledky plánu jsou velmi závažné. Nikdo si nemůže nárokovat oběti, aniž by se nejprve vše projednalo a dotyční mohli sdělit svůj názor," řekla Riberová.

V případě výpadku dodávek ruského plynu by podle plánu musely země EU během nadcházející zimní sezony snížit spotřebu plynu o 15 procent. Úspory se mají týkat období od konce letošního srpna do konce března 2023. Počítat se budou z průměrné spotřeby jednotlivých zemí v tomto období za posledních pět let.

Dodávky plynu z Ruska přes Nord Stream 1 byly obnoveny

Ekonomika

Omezit používání plynu by měli podle EK všichni spotřebitelé, od domácností přes úřady a firmy po elektrárny. Pokud bude některá země chtít požádat další státy o solidaritu, bude muset nejprve dokázat, že sama sáhla k potřebným úsporám. Státy by do konce září měly aktualizovat své národní energetické plány a jasně vytyčit, jak chtějí úspor dosáhnout.

Anketa

Jste připraveni více šetřit energiemi (plynem a elektřinou)?
Ano
26,1 %
Už se snažím šetřit maximálně
50,1 %
Ne
23,8 %
Celkem hlasovalo 32201 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám