Hlavní obsah

Norsko zvýší dodávky plynu do Evropy

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Norská ropná a plynárenská společnost Equinor a její partneři získali povolení ke zvýšení dodávek plynu z norských nalezišť Troll a Oseberg. Equinor v pondělí uvedl, že v příštích 12 měsících tak bude moci posílat přes plynovody více suroviny do dalších evropských zemí. Ceny plynu se v Evropě v posledních měsících výrazně zvyšují.

Foto: Profimedia.cz

Těžební plošina společnosti Equinor.

Článek

Norská vláda povolila zvýšit dodávky v období od začátku října do konce září příštího roku celkem o dvě miliardy krychlových metrů. Dodávky z naleziště Troll by tak měly stoupnout o jednu miliardu na 37 miliard krychlových metrů, dodávky z naleziště Oseberg také o jednu miliardu na celkových šest miliard krychlových metrů.

„Povolení nám umožní produkovat z těchto dvou důležitých polí více plynu,“ uvedla společnost Equinor. „Domníváme se, že je to velmi dobře načasované, protože Evropa čelí neobvyklému napětí na trhu se zemním plynem,“ dodala.

Povolené zvýšení odpovídá téměř dvěma procentům ročního exportu plynu z Norska prostřednictvím plynovodů. Od začátku loňského října Norsko do Evropy prostřednictvím plynovodů vyvezlo 106 miliard krychlových metrů plynu, uvedla agentura Reuters.

Gazprom přiškrtil plyn Evropě, zásobníky jsou způli prázdné

Ekonomika

V minulých dnech oznámila ruská společnost Gazprom dokončení plynovodu Nord Stream 2. Gazprom v rámci politických bojů o plynovod zastavil prodej zemního plynu evropským odběratelům na rok 2022 prostřednictvím své elektronické obchodní platformy (ESP), kterou využívá pro dodávky mimo dlouhodobé kontrakty.

Poslední část potrubí plynovodu Nord Stream 2 je svařena

Ekonomika

Potrubí v projektu Nord Stream obchází území Polska a Ukrajiny, které tak už nebudou dostávat tranzitní poplatky jako dosud a přijdou rovněž o část svého diplomatického vlivu.

Dlouho se proti Nord Streamu stavěl i Washington. Ten ale v červenci uzavřel s Berlínem dohodu, která umožnila jeho dokončení bez uvalení dalších amerických sankcí. Kritici to považují za geopolitické vítězství Kremlu a za zradu Ukrajiny ze strany USA i Německa.

Gazprom versus Evropa: Ceny plynu rostou

Stalo se

Práce na plynovodu Nord Stream 2 začaly v roce 2018. Plyn z 1230 kilometrů dlouhého potrubí by měl pokrýt potřeby 26 milionů domácností. Kromě Gazpromu ho financovala pětice evropských společností, a to OMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper a Shell. První plyn by do Německa měl touto cestou dorazit druhou ze dvou potrubních linek Nord Streamu 2, která byla dokončena už v červnu.

Pro úspěch Ruska v Německu je klíčová role vrcholných politiků, s nimiž Kreml dlouhodobě kultivuje vztahy. Nejkřiklavější je případ bývalého sociálnědemokratického kancléře Gerharda Schrödera. Ten je předsedou představenstva konsorcia Nord Stream AG a předsedou dozorčí rady ruské ropné společnosti Rosněfť.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám