Hlavní obsah

Evropští energetičtí giganti si otevírají účty v ruské bance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Německý energetický gigant, společnost Uniper, bude platby za dodávky plynu z Ruska převádět do ruského bankovního ústavu Gazprombank, sdělil mluvčí firmy německému listu Rheinische Post. Účet u ruské banky si otevírá také rakouská OMV a stejný krok zvažuje italská Eni, aby vyhověla požadavkům Kremlu a země nebyly odstřižené od dodávek plynu jako Polsko či Bulharsko.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Uniper v současnosti platí v eurech, ale na účet v Evropě. „Věříme, že změna plateb, která je v souladu se zákonem o sankcích, je možná. Předpokládáme, že naši platbu v eurech převedeme na účet v Rusku,“ uvedla mluvčí společnosti. Detaily budoucího zpracování plateb jsou koordinovány se smluvním partnerem Gazprom. „V této věci jsme také ve velmi úzkém kontaktu se spolkovou vládou,“ dodala mluvčí.

Rakouská OMV si bude otevírat rublové účty u Gazprombank ve Švýcarsku, napsal list Financial Times s odkazem na lidi, kteří o přípravách vědí. Mluvčí OMV Novinkám sdělil, že společnost pracuje na řešení v souladu se sankcemi, ale odmítla upřesnit, zda to znamená použití účtů. Rakouská vláda ve středu pouze informovala, že dodávky ruského zemního plynu do země proudí neomezeně.

Italská společnost Eni, další z velkých energetických společností, zvažuje své možnosti, píše Financial Times. Společnost má čas do konce května, kdy je splatná její další platba za ruské dodávky, uvedl list s odkazem na italské představitele.

Rusko požaduje po zemích, které označuje za nikoliv přátelské, aby platily za dodávky plynu v rublech. Jím navržený systém plateb předpokládá využití účtů u Gazprombank. Zde odběratelé složí na jeden účet peníze v dolarech nebo eurech, banka je promění na rubly a uloží na jejich rublový účet, ze kterého budou dodávky zaplacené. Pokud tento systém země odmítnou, Rusko jim přestane plyn dodávat.

Maďarsko přistoupilo na ruské podmínky pro odběr plynu

Ekonomika

Evropská komise minulý týden uvedla, že pokud kupující ruského plynu potvrdí, že platba byla dokončena po složení eur, a ne až po převodu na rubly, nebude to znamenat porušení sankcí.

Společnost Uniper se v lednu 2016 oddělila od německého energetického gigantu E.ON a zahrnuje jeho aktivity v oblasti konvenční výroby elektřiny a obchodů s elektřinou. Firma zaměstnává téměř 12 tisíc lidí a její roční obrat činí víc než 1,7 miliardy eur. Nejdůležitějšími trhy jsou pro ni kromě Německa zejména Velká Británie a Švédsko, aktivity má celkem ve více než 40 zemích světa.

Jde o jednoho z největších evropských producentů elektřiny. Vlastní mnoho elektráren, část z nich je plynových.

„Se zastavením dodávek do Polska a Bulharska neočekáváme žádné okamžité dopady na Německo,“ uvedla mluvčí Uniperu. Připomněla, že Polsko se před lety rozhodlo postupně ukončit dodávky ruského plynu.

Bloomberg: Už čtyři evropští odběratelé platí za plyn v rublech

Ekonomika

Agentura Bloomberg s odvoláním na informovaný zdroj uvedla, že účet v rublech už si otevřelo deset evropských odběratelů ruského plynu a čtyři z nich za plyn zaplatili způsobem, který začal vyžadovat Kreml. Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó nyní americké televizi CNN potvrdil, že Maďarsko přistoupilo na platební podmínky Moskvy pro odběr ruského plynu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám