Hlavní obsah

Německá ekonomika poklesla o 2,2 procenta

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá ekonomika v prvním čtvrtletí letošního roku poklesla oproti poslednímu čtvrtletí loňského roku o 2,2 procenta. Vyplynulo to z dat, jež v pátek zveřejnil tamní statistický úřad Destatis.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj HDP v 1. čtvrtletí

Článek

Německo v polovině března zavedlo restriktivní opatření, která měla zabránit šíření nemoci covid-19.

Protikoronavirová opatření zbrzdila především spotřebu, která byla dosavadním tahounem německé ekonomiky, uvedl server listu Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Různé předstihové indikátory jako index ekonomické nálady Institutu Ifo naznačují, že v dubnu došlo ke kolapsu ekonomické aktivity, podotkl server. Němečtí ekonomové proto počítají pro druhé čtvrtletí s poklesem o více než deset procent.

Česká ekonomika se propadla o 3,6 procenta

Ekonomika

„Za celý rok je stále méně pravděpodobné, že by se mohl propad většiny evropských ekonomik udržet pod 10 procenty,“ podotkl hlavní ekonom skupiny Natland Petr Bartoň.

„Již dnes je zřejmé, že vlády uvolňují ekonomické sevření mnohem pomaleji, než modely předpokládaly,“ dodal.

Svá data v pátek zveřejnily také český a slovenský statistický úřad. Hrubý domácí produkt (HDP) Česka poklesl o 3,6 procenta, HDP Slovenska se propadl dokonce o 5,4 procenta.

Švédové ekonomiku nevypnuli, propadu se přesto nevyhnou

Ekonomika

Švédsko, které data zveřejnilo již dříve, v prvním čtvrtletí zaznamenalo pokles o 0,3 procenta. Tato země se přitom nedala cestou restriktivních opatření, ale primárně vyzývala své občany, aby se sami chovali zodpovědně.

Reklama

Související články

Česká ekonomika se propadla o 3,6 procenta

Hrubý domácí produkt (HDP) České republiky se v prvním čtvrtletí letošního roku propadl o 3,6 procenta ve srovnání s posledním čtvrtletím loňského roku a o 2,2...

Výběr článků

Načítám