Hlavní obsah

Nainvestujeme do sociálních programů 1,75 bilionu dolarů, shodli se demokraté

– Washington • Aktualizováno

Američtí demokraté po měsících vyjednávání nalezli shodu na obrysech obřího investičního balíku zaměřeného zejména na sociální programy a boj s klimatickými změnami, který je stěžejní součástí politické agendy prezidenta Joea Bidena. Balík počítá s výdaji 1,75 bilionu dolarů (38,6 bilionu korun) rozprostřených do deseti let, čímž se stále řadí mezi největší veřejné investice v USA za řadu desetiletí.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden

Článek

¨Peníze by měly jít na boj s klimatickými změnami, na podporu bydlení, předškolní péče o děti a zdravotnictví.

Balík nicméně musí ještě schválit Kongres, kde podle dnešních vyjádření některých zákonodárců jeho podpora stále není zcela jasná.

"Po měsících těžkých vyjednávání se domnívám, že máme - vím, že máme historický ekonomický plán," řekl Biden. "Je to plán, který vytvoří miliony pracovních míst, posílí ekonomiku, investuje do našeho státu a do našich lidí, promění klimatickou krizi v příležitost a pošle nás na cestu, na níž budeme moci nejen soutěžit, ale zvítězíme v ekonomickém zápolení o 21. století s Čínou a s každou další velkou zemí na světě," dodal.

Vláda USA obnoví Trumpova migrační pravidla. Biden je přitom dřív označil za nehumánní

Zahraniční

Demokraté dlouho nemohli najít shodu a finální návrh je podle amerických médií dvakrát menší, než původní plán Bidenovy administrativy.

Nikdo nedostal všechno, co chtěl, včetně mě," řekl Biden k dlouhým vyjednáváním se svými spolustraníky. "Ale takový je kompromis. Takový je konsensus. A to je to, s čím jsem kandidoval," dodal.

Prezident Spojených států amerických Joe Biden. Zvítězil při třetím pokusu

Volby USA

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám