Hlavní obsah

Na pitnou vodu dostanou obce 450 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) vypíše v srpnu nebo září výzvu na nové zdroje pitné vody v obcích za 450 milionů korun. Na domovní čistírny odpadních vod to bude 300 milionů. Jde o projekty na několik let. Oznámil to ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO

Článek

„Jsme přesvědčeni, že pro dalších několik let budeme mít zajištěné peníze pro všechny žadatele. Do toho ještě půjdou další peníze, do větších vodovodů, z nového operačního programu životního prostředí, který se připravuje,” řekl ministr.

Z poslední dotační výzvy, která skončí 30. června, vznikly za tři a půl roku zdroje pitné vody pro více než 500 obcí za 400 milionů korun. MŽP teď bilancuje, jak byly projekty úspěšné.

„Víc než 500 obcí je obrovské číslo. Našli jsme jim nové zdroje pitné vody, především menším obcím, které trpěly suchem. Ti lidé měli mělké studny, které po mnoha desítkách nebo stovkách let poprvé vyschly v roce 2018, když se kumulovalo sucho. Zájem byl obrovský. Jsou to stovky tisíc lidí, kteří mají nové zdroje pitné vody,” řekl Brabec.

Tchaj-wan sužuje nejhorší sucho za sto let

Věda a školy

Nové domovní čistírny odpadních vod vznikly za stejné období v 58 obcích, za 200 milionů korun. Je to asi 2400 čistíren. Jednu si dnes ministr prohlédl v obci Jehnědno u Albrechtic nad Vltavou. Podle Brabce splnily účel.

„Je to doplňkový způsob likvidace odpadních vod v obcích, kde by centrální čistírny byly velmi drahé, nebo technicky nesmyslné vést je do geograficky zcela odloučené lokality,” řekl ministr.

V Ostravě zachraňují pramen po vzoru Jesenicka

Cestování

„Tohle je mnohonásobně levnější a i z pohledu rychlosti: nepotřebujete stavební povolení, nepotřebujete kopat silnice. Jsme spokojeni, protože podle starostů a starostek, kteří s tím mají zkušenosti, to přesně splnilo účel, efektivní, moderní čištění odpadních vod,” dodal.

Jak doplnil, vyčištěnou odpadní vodou zalévají lidé i zahrady. Mnohdy je podle něj čistější než v potocích nebo řekách. V okolí Albrechtic nad Vltavou je 72 domácích čistíren, ale jsou obce, kde jich lidé vybudovali stovky. „Kde to opravdu pojali jako svůj hlavní způsob čištění,” řekl ministr.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám