Hlavní obsah

Brabec přísahal na zdraví blízkých, že se otrava Bečvy nezakopává pod koberec

Právo, Aleš Fuksa

Na zdraví všech, kteří jsou mu blízcí, přísahal ve středu ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) k vyšetřování ekologické katastrofy na řece Bečvě. Havárie, která za sebou 20. září nechala více než čtyřicet tun mrtvých ryb, je i po půl roce nevyřešena.

Foto: archiv Stanislav Pernický

V neděli 20. září 2020 zahubil v Bečvě kyanid a další chemické látky více než čtyřicet tun ryb.

Článek

Opoziční poslanci tvrdí, že státní instituce v čele s policií a Českou inspekcí životního prostředí (ČIŽP) nemají zájem o došetření této ekologické katastrofy. S tím ale Brabec nesouhlasí. „Nikdo nic nezakopává pod koberec. To vám mohu odpřisáhnout na zdraví všech nebo všeho, co je mi blízké,“ uvedl místopředseda ANO Brabec před přerušením debaty ve Sněmovně, která řešila případný vznik sněmovní vyšetřovací komise.

Jsem nejvíc naštvaný, že se stále posouvají termíny znalce
Richard Brabec, ministr životního prostředí

Na zdraví svých dětí v minulosti přísahal také předseda vlády a ANO Andrej Babiš, když sliboval, že mimo jiné nebude zasahovat do práce redaktorů v médiích, kteří patří do holdingu Agrofert.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) ve Sněmovně odmítl obavy opozice z toho, že kauza vyšetřování ekologické havárie na Bečvě vyzní do ztracena. „Byl bych nejšťastnější, pokud by byla během několika hodin a dní vyřešená. Jsem nejvíc naštvaný, že se stále posouvají termíny znalce. Ale chápu vyšetřování. Některé znalecké posudky trvají i rok,“ řekl Brabec s tím, že kauzu je třeba vyšetřit "padni komu padni".

Ministr se také ohradil proti tvrzení, že jako někdejší ředitel Lovochemie, která rovněž patří do holdingu Agrofert, nemá vztah k životnímu prostředí. „Jestli si myslíte, že bývalý ředitel chemičky trhá mouchám křídla a dusí zvířátka, tak se prosím omluvte," řekl poslanci ODS a starostovi Uherského Hradiště Stanislavu Blahovi. Brabec podotkl, že je mimo jiné rybář a houbař.

Všechno se hned pitvá, tvrdí Brabec k vyšetřování otravy Bečvy

Domácí

Poslanci tři hodiny bez výsledku debatovali o možném vzniku vyšetřovací komise k havárii na Bečvě. Iniciuje ji opozice. Komunisté i vládnoucí ANO jsou však proti vzniku komise tak, jak ji navrhuje opozice. „Šlo by o suplování policie,“ tvrdí předseda KSČM a poslanec Vojtěch Filip.

O vzniku komise poslanci ve středu nakonec vůbec nehlasovali.

Trpělivost dochází

Podle aktivisty Marka Smetany i iniciátorů otevřeného dopisu poslancům, ve kterém žádali o vznik vyšetřovací komise, by komise měla vzniknout především pro důvodné podezření v nedůvěryhodný postup institucí a orgánů konajících vyšetřování otrávené Bečvy, ale také s ohledem na změnu legislativy, aby nedocházelo k dalším podobným katastrofám.

„Jak tvrdí poslanci ANO a KSČM, máme důvěřovat policii i ČIŽP a s trpělivostí očekávat výsledky jejich práce. Trpělivost je jedna věc, ale druhá věc je to, s kolika rozporuplnými fakty a situacemi jsme se v souvislosti s inspekcí, policií, vedením Valašského Meziříčí a dalšími zúčastněnými z veřejné či státní správy od prvního dne doposud v kauze setkali,“ pokrčil rameny Smetana.

Podle ministra Brabce by ale komise v současné chvíli nepřípustně zasahovala do živého policejního spisu, respektive neuzavřené kauzy. Stejné argumenty v debatě používali i komunisté ve zdůvodnění, proč vznik komise nepodpoří.

Soudní znalec potřebuje víc času

Vyšetřování havárie na Bečvě v současné době vázne na rozpracovaném znaleckém posudku soudního znalce Jiřího Klicpery. Původní termín dokončení byl 20. prosince, poté zažádal Klicpera o prodloužení termínu do závěru února.

Za otravu Bečvy nemůže Deza, viník už je znám, říká znalec

Domácí

Začátkem března Právu přiznal, že zažádal o další prodloužení lhůty. „Rád bych ho udělal co nejrychleji. Do pololetí by mělo být dost jasno, ale je to problém, jak se vypořádat s omezeními, která nyní jsou v souvislosti s koronavirem,“ řekl Právu Klicpera. V minulosti mimo jiné při on-line debatě expertů uvedl, že již zná viníka. Konkrétní však nebyl. Jeho vystoupením se zabývá policie.

Závažná ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla řeku v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky do vody unikly loni 20. září, podle odborníků poškodily celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám