Hlavní obsah

Tchaj-wan sužuje nejhorší sucho za sto let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tchaj-wan postihlo nejzávažnější sucho za posledních sto let. I proto, že celý loňský rok nezasáhl východoasijský ostrov žádný tajfun, což je neobvyklé. Sucho způsobilo vysychání nejen známého jezera, ale i nádrží, což má za následek nedostatek pitné vody v některých regionech. Tchajwanské úřady ve snaze čelit meteorologickému fenoménu nechávají vrtat studny a zaměřují se na recyklaci použité vody.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nejhorší sucho za 100 let sužuje Tchaj-wanVideo: WATER RESOURCES AGENCY, AP

 
Článek

Nedostatek jarních srážek způsobil, že jezero Slunce a Měsíce, jinak největší na ostrově, na mnoha místech zcela vyschlo a zůstalo po něm jen rozpraskané dno, informovala agentura AP.

Také v přehradě Š'-men u města Tchao-jüan, která představuje důležitý vodní zdroj pro severní Tchaj-wan, během sucha vodní hladina citelně poklesla. Nyní je na historických minimech.

Pokles hladiny o 30 metrů

Prodavač lodních lístků u nádrže Š'-men uvedl, že za pět let, co tu pracuje, nikdy tak nízko hladinu neviděl. Podle něj poklesla oproti obvyklému stavu o více než 30 metrů.

Sucha sužující Evropu jsou nejhorší od dob Římské říše, prozradily letokruhy stromů

Věda a školy

Místní rybář doufá, že se voda zase brzy vrátí. Přál by si však letní přívalové deště, tajfun nechce.

Bez tajfunu poprvé od roku 1964

Expert na počasí Pcheng Čch'-ming poznamenal, že sucho na Tchaj-wanu je způsobeno neobvyklými klimatickými fenomény, které ve výsledku způsobují, že tam aktuálně mají největší sucho za posledních sto let.

„Rok 2020 byl také prvním rokem, kdy na Tchaj-wanu nebyl celý rok tajfun. To je velmi vzácné. Naposledy se to stalo v roce 1964. Tajfuny přitom představují více než polovinu celoročních srážek na Tchaj-wanu,“ vysvětlil podle AP.

Klimatická změna zpomalí hurikány a tajfuny. A to není dobré

Věda a školy

„Druhou polovinu loňského roku navíc charakterizuje úkaz La Niña, což u nás předznamenalo velmi málo deště letos na jaře. Dostali jsme se jen na 20 procent srážek v porovnání s lokálním jarním průměrem. Mohu konstatovat, že téměř nepršelo. Letošní sucho je tedy pokračováním toho loňského,“ dodal.

Existuje soubor událostí v počasí se souhrnným označením El Niño/Jižní oscilace. Jde o přírodní klimatické kyvadlo, které vychyluje teploty v tropickém Pacifiku buď do chladné (La Niña), nebo teplé fáze (El Niño).

Tchajwanci hodlají sucho řešit. Podle tamní Agentury pro vodní zdroje se na obou březích řeky Tchou-čchien vyhloubilo za poslední dva roky celkem 33 studní.

Klimatická změna přivedla na svahy Himálaje nová zvířata i malárii

Věda a školy

Kromě snahy takto získat vodní zdroje poskytují též tchajwanské stanice na čištění vody filtrovanou vodu zdarma každému, kdo ji potřebuje.

Voda po vyčištění slouží k zalévání květin, čištění podlah či vozidel na staveništi. Lidé se tak mohou vyhnout tomu, aby používali k těmto účelům čistou vodu z vodovodu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám