Hlavní obsah

Na 11 úsecích začíná platit zákaz předjíždění pro kamiony

V pátek na 11 úsecích dálnic D1, D5, D8, D11 začíná postupně platit zákaz předjíždění pro kamiony. Opatření bude platit vždy od 6:00 do 22:00. Z dosavadních 29 kilometrů se rozšiřuje na 145 kilometrů dálnic. Na některých místech začalo omezení platit hned ráno, další přibývají v průběhu dne, uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Studecký.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nejpozději od sobotního rána bude zákaz na všech vytipovaných trasách, dodal Studecký.

Vedle toho od prosince platí přechodný zákaz na části dálnice D1 na Vysočině, který se zatím vyhlašuje pouze při špatném počasí nebo hustém provozu.

Nově osazované značky zatím budou ve zkušebním provozu, který potrvá až do konce dubna. Během této doby silničáři zhodnotí jejich fungování a následně rozhodnou o jejich dalším osudu. Podle mluvčího jde o opatření, které by mělo především pomoci plynulosti provozu, značky by měly zamezit situacím, kdy kamiony při předjíždění zdržují provoz.

Zákaz předjíždění kamionů se v lednu rozšíří, z části bude záviset na počasí

Domácí

Na D1 budou značky na kilometrech 179,0-203,9 a 205,5-210,3 ve směru na Brno a na kilometrech 210,5-185,85 v opačném směru. Na D5 bude zákaz na kilometrech 0,0-11,5 a 14,8-22,5 ve směru na Plzeň a v opačném směru na kilometrech 14,8-9,0 a 6,0-0,0. Na severočeské D8 bude zákaz ve dvou úsecích, a to od nultého kilometru k devátému ve směru z Prahy a v opačném směru od šestého kilometru k nultému. Další dva úseky budou ještě na královéhradecké D11, a to od nultého do osmého kilometru v obou směrech.

Už dříve byla omezení pro kamiony zavedena na části dálnice D1 mezi Průhonicemi a Prahou a v tunelech Prackovice-Radejčín a Libouchec-Panenská na dálnici D8 a v klimkovickém tunelu na D1.

Vedle těchto zákazů platí už od 1. prosince dočasný zákaz předjíždění pro kamiony na dalších 54 kilometrech D1 na Vysočině. Vynucuje se proměnnými elektronickými značkami a na rozdíl od zákazu na dalších úsecích se uplatňuje pouze při nepříznivých podmínkách v provozu. O jeho zavedení rozhodují podle situace silničáři, případně dopravní policisté. I tam je zatím dočasný zákaz ve zkušebním provozu, a to do konce února. Poté ŘSD rozhodne, zda zákaz prodlouží nebo upraví.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám