Hlavní obsah

Kamiony slovenských dopravců opět blokovaly hraniční přechody

Právo, Ivan Vilček, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava, Brodské
Aktualizováno

Kamiony unie autodopravců Slovenska (UNAS) v úterý od dopoledne blokovaly 14 hraničních přechodů, včetně nejfrekventovanějších přechodů do České republiky. Omezení se netýkalo osobních automobilů. Dopravci navázali na předchozí protesty z letošního ledna.

Slovenští dopravci blokují hranici u BrodskéhoVideo: Milan Vojtek, Právo

 
Článek

Protesty ohlásili dopravci například na dálničním hraničním přechodu s Českou republikou Brodské-Břeclav, dále na přechodech Drietoma-Starý Hrozenkov, Makov-Bílá-Bumbálka, Lysá pod Makytou-Strelná a Svrčinovec-Mosty u Jablunkova.

Kromě toho kamiony blokovaly nákladní dopravu na hraničních přechodech s Maďarskem, Polskem a Ukrajinou.

Slovenští dopravci blokují kamionům některé hraniční přechody

Ekonomika

Předchozí protesty autodopravců byly přerušeny 13. ledna 2020. Požadavky dopravců na snížení silniční daně a zavedení slev z mýtného nebyly splněny. Dopravci dali vládě na splnění svých požadavků ultimátum do pondělí.

„Začali jsme s blokádou v deset hodin s tím, že v průběhu dne přidáme ještě blokádu opačného směru,“ uvedl předseda UNAS Stanislav Skala.

S policisty se stávkující dopravci dohodli, že v případě potřeby umožní průjezd pro případnou pomoc, hasiče a podobně.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Slovenští policisté odklánějí kamiony před hraničním přechodem u Brodského. Ten obsadili autodopravci.

Skala odmítl, že by další protesty byly jen důsledkem jejich neschopnosti jednat. „Když se s námi nikdo nebaví, nedá se jednat,“ řekl.

Uvedl, že na začátku prosince dali podnět na Generální prokuraturu SR kvůli mýtnému systému, ale doteď jim nikdo neodpověděl. „Přitom měli odpovědět do třiceti dnů. Zjevně nejsme právní stát. A jestli nás rozpráší policie? Ať to udělá, aspoň lidé uvidí, jaký jsme právní stát,“ zlobil se Skala.

UNAS spustila blokády poté, co nejvyšší kontrolní úřadu zveřejnil informaci o výsledku výběru mýta. Jeho provozovatel podle zprávy úřadu inkasoval téměř polovinu z vybraných poplatků za jízdu nákladních aut a autobusů po zpoplatněných silnicích. UNAS požaduje snížení sazby silniční daně na polovinu a pozastavení mýtného systému. Autodopravci protestovali prosti spuštění stávajícího systému už při jeho startu v roce 2010.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Slovenští autodopravci blokují hranici u Brodského.

„U vás se vyskytl problém s dálničními známkami s předraženým prodejem. Skončilo to, že (premiér) Babiš ministra odvolal. U nás se stalo totéž v systému mýta, deset let tady rabovali, deset let vláda blokovala mafiány, a pořád se nic neděje,“ řekl Skala, který připomněl kauzu předraženého e-shopu, jež vedla k odvolání ministra dopravy.

Kremlík náměstek nebude a ministerstva se slučovat nebudou, rozčílil se Babiš

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám