Hlavní obsah

Musíme se začít bránit, burcují majitelé podniků

Novinky, ČTK, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hoteliérům a restauratérům hrozí, že budou muset s přechodem do čtvrtého stupně systému PES opět zavřít. Někteří podnikatelé varují, že to pro ně bude likvidační a vyzývají k aktivní obraně a jednání s vládou. V Česku nyní platí třetí stupeň PES, ale skóre už delší dobu odpovídá čtvrtému. Přechod chce v pondělí vládě navrhnout ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), ke změně by pak mohlo dojít od poloviny příštího týdne.

Článek

„Jsme šokovaní. Chápeme, že virus tady je, že nějaká opatření být musí. Nevidím ale důvod, proč musíme být tak biti,” prohlásila ředitelka beskydského Hotelu Bauer v Bílé na Frýdecko-Místecku Barbora Liďáková.

Dodala, že hotely jsou s to přijmout opatření, která umenšují riziko nákazy. „Od snížení kapacity v restauraci až po dezinfekci prostor. To, co ale dělá vláda, je pro nás katastrofa. Je načase, aby s hoteliéry vláda začala jednat. Musíme se nějak bránit,” řekla.

Hotely výjimku nedostanou. Ve čtvrtém stupni musí zavřít

Ekonomika

Hotel Bauer měl mít koncem roku jako klientelu hlavně rodiny s dětmi. „Letos nikdo moc na horách neočekává bujaré večírky. Lidem jde hlavně o to vypadnout z města. Strávit nějaký čas na horách. Mít k tomu zázemí, třeba v podobě pokoje a hotelové polopenze. Hromadné oslavy Silvestra bychom si odpustili,” doplnila ředitelka. Otvírání a zavírání hotelů segment podle ní výrazně poškodí. „Lidé nebudou chtít si pobyt rezervovat, platit zálohy,” dodala.

Někteří hoteliéři mluví o tom, že by se měli proti zákazu ubytování bránit a žádají kompenzace. „Mlčeli jsme, když nám zavřeli Velikonoce, když nám zavřeli jaro, když nám zavřeli podzim. To, co ale nyní vláda předvádí, je naprosto za hranou,” uvedl majitel ubytovacího portálu spindleruv-mlyn.com Martin Jandura.

Podnikatelé jsou podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka na konci sil a přibude těch, kteří provozy už neotevřou. Stát musí podle něj pro odvětví, která opakovaně kvůli pandemii koronaviru zavírá, připravit adekvátní náhrady.

Gastronomie je na kolenou, propad tržeb je obrovský

Koronavirus

Obchody a služby by měly při přechodu na čtvrtý stupeň zůstat tentokrát otevřené všechny, byť s omezením počtu lidí. Naopak zavřít budou muset restaurace, což kritizují jejich provozovatelé, kteří poukazují na to, že zkrácené otvírací doby a zákazy provozu jsou pro drobné podnikatele likvidační.

Foto: MZČR

Stupně PES podle bodové škály

Restauratérům se nelíbí hlavně to, že omezující vládní opatření směřují proti jejich malým podnikům, kde se celkem snadno dají dodržet hygienická opatření. Vedle toho poukazují na to, že vláda ponechá otevřená obří nákupní centra, kde se kumulují tisíce lidí. Tento postup označují za nelogický a nepodložený reálnými čísly, která by dokazovala, že nákaza koronavirem se šíří právě v restauracích.

Vadí už i procházka s kávou. Vláda zakázala prodej v kelímku z okének

Domácí

Některé alespoň částečně uspokojilo vyjádření ministra Blatného, že bude po ministryní financí Aleně Schillerové (za ANO) žádat lepší systém kompenzací pro zavřené provozovny, především restaurace.

„Vnímáme to jako vstřícný krok. Je ale důležité, aby kompenzace nesměřovaly jen k restauracím, ale obecně ke všem malým krámkům, živnostníkům a drobným podnikatelům, kteří se kvůli omezením dostávají do složité situace. Taky doufáme, že nezůstane jen u slibů, ale že to vláda skutečně splní,“ řekl Právu majitel pivovaru a restaurace v Jincích na Příbramsku Jiří Janeček.

Jako reakci na příslib ministra se Janeček i někteří další majitelé restaurací rozhodli, že v pátek ustoupí od radikální formy protestu a přeci jen pro veřejnost hospody po 20. hodině v souladu s vládními nařízeními zavřou.

Na lyže jen na otočku, ubytování zakázáno, navrhne Blatný

Domácí

„Necháme ale uvnitř svítit, štamgasty dovnitř pouštět nebudeme,“ popsal Janeček, jak chtějí dát najevo, že zůstávají ve střehu.Jiné hospody ovšem dál avizují, že chtějí mít na protest otevřeno až do 22 hodin.

Na nedělní odpoledne svolal Janeček ve své restauraci koordinační schůzku se zástupci restaurací, pivovarů a živnostníků z jiných profesí.

„Vyzvali jsme je, aby posílali jen jednoho zástupce, aby nás nebylo moc. Cílem této schůzky je vypracovat naše požadavky a představy, jak tuto situaci řešit. V pondělí bychom závěry z naší koordinační schůzky zveřejnili,“ uvedl Janeček.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám