Hlavní obsah

Mistrovství světa se už 21 let hraje s českými puky

Martin Procházka, Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České puky létají na probíhajícím mistrovství světa v lotyšské Rize do brány častěji než jen z hokejek národního mužstva ČR. Už 21 let totiž puky pro světové šampionáty dodává společnost Gufex z Kateřinic na Vsetínsku. Vyrábějí je tam od roku 1994.

Foto: archiv, Právo

Puky s nimiž se hraje MS v Rize

Článek

„V tom roce hrál Vsetín extraligu a měl úspěchy. Otec tam měl hodně kamarádů a chodil na zápasy. Tak vznikla myšlenka, zda z technické pryže nezkusit dělat puky,“ řekla Právu jednatelka Gufexu Kateřina Zubíčková.

Máme puky testované na 160 kilometrů v hodině

Spojili se s chemiky, vymysleli směs a na vsetínském stadionu se testovalo. „Směs na puky je míchaná ručně z dvanácti ingrediencí. Poměr musí být úplně přesný, jinak se udělají trhliny, bublinky a ne žádoucí hladký povrch. Směs je patentovaná a s určitými obměnami se vyrábí dodnes,“ popsala Zubíčková.

Zlomem byl rok 1998, kdy byl jejich výrobek vybrán jako oficiální hrací puk zimních olympijských her v japonském Naganu.

Rozhodlo Nagano

„Dostal se do povědomí i díky tomu, že tam český tým vyhrál,“ zavzpomínala Zubíčková. Puk organizátoři vybrali, protože minimálně špinil.

Výhradně elektromobily. Škoda poslala na MS v hokeji flotilu enyaqů

AutoMoto

„To bylo kritérium. Když měly firmy na mantinelech reklamy, nebylo v jejich zájmu, aby to bylo po jedné třetině nečitelné. Naše puky nechávaly mantinely o 90 procent čistší než ty od jiných výrobců,“ vysvětlila. Po úspěchu v Naganu oslovila moravskou firmu Mezinárodní hokejová federace. Od té doby je oficiálním partnerem a dodává na všechny turnaje.

I zde hrálo hlavní roli složení směsi. „Když se na to dívá laik, je to pro něj jen černá hmota, ale na vlastnostech záleží. Sporty jdou kupředu, rány jsou rychlejší. Máme puky testované finskou firmou na rychlost 160 kilometrů v hodině, ani při té nerozbijí ochranné plexisklo,“ vysvětlila pro Právo Zubíčková. Gufex ročně vyrobí 1,5 milionu puků, na mistrovství světa jich jde zhruba 20 až 30 tisíc. „Je to zanedbatelné množství, ale pro naši firmu obrovská prestiž,“ dodala jednatelka.

Vyhošťování běloruských diplomatů z Česka zatím není na stole

Domácí

Kromě světových šampionátů firma zásobuje i českou extraligu nebo ruskou KHL. Puky ale posílá i do hokejově exotických destinací.

„Jsou to i země, kde by se ani nepředpokládalo, že tam hrají hokej. Dodáváme do Dubaje, Jihoafrické republiky, Mexika, Jižní Ameriky nebo na Nový Zéland,“ prohlásila Zubíčková. Puky podle ní vyrábí jen šest firem na světě – dvě v České republice, jedna na Slovensku, dvě ve Spojených státech a jedna v Číně.

„Konkurenci zatím nepociťujeme. I kapacitně se soustředíme na jiné trhy. Jsme rodinná firma, která má deset zaměstnanců. Ostatní firmy mají asi větší produkci, my jsme však zákazníkovi schopni dodat třeba jen jediný puk. Konkurence dodává třeba od pěti nebo deseti tisíc kusů výše,“ vysvětlila Zubíčková.

Jeden puk podle ní vyjde na 16 až 17 korun, paradoxně dražší je jeho potisk. Cena potištěného puku vyjde na 30 až 50 Kč.

FOTO: Diváci mohli opět do ochozů na reprezentační hokej

Domácí

S tím, že bylo loni zrušeno mistrovství světa ve Švýcarsku a letos přesunuto z Běloruska do Lotyšska, Gufex problémy neměl: „Vždy čekáme, až dostaneme finální náhledy, kde a ve kterých městech se bude hrát, až pak se začne tisknout.“

Loňský rok provázený pandemií se na firmě ale projevil. „Mohu říct, že za třicet let na trhu se nám loni poprvé naplnily sklady. S tím, jak se sporty od března stoply, tak z týdne na týden přestaly chodit objednávky,“ uvedla.

Obrat k lepšímu ještě nepociťuje, protože hokejová sezona mistrovstvím světa končívá. „Čekáme na srpen, kdy se kluby začínají zásobovat, prázdniny ještě bude nutné přečkat,“ uzavřela Zubíčková.

Reklama

Výběr článků

Načítám