Hlavní obsah

McDonald’s v Rusku končí. Prodá tam veškerá svá aktiva

Americký fastfoodový řetězec McDonald’s se chystá k úplnému odchodu z Ruska. Firma začala s prodejem veškerých svých aktiv v zemi, oznámila v pondělí v tiskové zprávě. Franšízová restaurace symbolizující globalizaci a kapitalismus zastavila kvůli ruské invazi na Ukrajině své podnikatelské akitivity v Rusku před více než dvěma měsíci.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Humanitární krize způsobená válkou na Ukrajině a pokračující nepředvídatelné provozní prostředí vedly McDonald’s k závěru, že další vlastnictví podniku v Rusku již není udržitelné a není ani v souladu s hodnotami McDonald’s,“ uvedla společnost v tiskové zprávě.

McDonald’s plánuje prodat svůj podnik místnímu kupci. Tamní restaurace tak už nadále nebudou používat jméno, logo ani značku McDonald’s. Své ochranné známky si ale firma v Rusku zachová.

McDonald's v Rusku zavírá všechny restaurace

Evropa

„Někteří by mohli namítnout, že zajištění přístupu k potravinám a pokračování zaměstnávání desítek tisíc obyčejných občanů je jistě správná věc,“ napsal výkonný ředitel McDonald's Chris Kempczinski ve zprávě zaslané zaměstnancům, kterou získaly The New York Times.

„Ale je nemožné ignorovat humanitární krizi způsobenou válkou na Ukrajině. A je nemožné si představit, že zlaté oblouky představují stejnou naději a příslib, který nás před 32 lety vedl ke vstupu na ruský trh,” dodal Kempczinski.

Společnost zároveň uvedla, že je její prioritou zajistit, aby její ruští zaměstnanci, kterých je v 850 restauracích kolem 62 tisíc, nadále dostávali výplatu, dokud se prodej neuskuteční.

Cílem také je, aby si tito lidé udrželi své zaměstnání u jakéhokoli potenciálního kupce.

Kvůli franšízám z Ruska odejít nemůžeme, tvrdí některé západní značky

Válka na Ukrajině

V souvislosti s odchodem z Ruska firma očekává náklady 1,2 až 1,4 miliardy dolarů (až 33,2 miliardy Kč). Restaurace McDonald's na Ukrajině jsou také zavřené, ale firma tam dále svým zaměstnancům platí mzdu.

Fastfoodový gigant provozuje přes 39 tisíc restaurací ve více ne 100 zemích světa. První restauraci v Rusku otevřel uprostřed Moskvy před více než třemi desetiletími, krátce po pádu berlínské zdi. Stal se výrazným symbolem uvolnění napětí po studené válce mezi Spojenými státy a Sovětským svazem.

Reklama

Výběr článků

Načítám