Hlavní obsah

Maďarský premiér píše v dopise důchodcům, jak to bude s penězi na důchody

Právo, Ivan Vilček
Budapešť

Maďarský premiér Viktor Orbán se odhodlal k neobvyklému kroku, když v dopise rozeslaném téměř třem miliónům maďarských důchodců oznamuje, že zabezpečí peníze pro jejich důchody a že pro domácnosti s minimální spotřebou plynu se jeho cena nezvýší.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Dopisy bude příští týden rozesílat Generální ředitelství státního důchodového úřadu celkem dvěma miliónům 850 tisíc důchodcům. Oznámil to mluvčí maďarské vlády Péter Szijjártó.

Orbán v dopise tvrdí, že soukromé penzijní fondy pracovaly ve prospěch zájmových skupin kolem opoziční Maďarské socialistické strany a tím přivedly důchodový systém v zemi na okraj propasti.

„Povinným členstvím občanů ve druhém pilíři důchodového zabezpečení, který se váže k zájmovým kruhům socialistů, ztratil každý maďarský občan 100 tisíc forintů,“ píše premiér. V přepočtu šlo o asi deset tisíc korun.

Maďarský premiér v dopise konstatuje, že jeho vláda proto bez prodlení učinila taková opatření, kterými zabezpečila důchody na velmi dlouhé období, a které budou garantovat, že příspěvky odváděné do státního důchodového fondu budou využity pouze na důchody. Státní systém podle Orbána zabezpečí pravidelný důchod pro současné důchodce i pro příští generace.

Maďaři, kteří spoří na důchod v soukromých důchodových fondech, dostanou příští rok dopis od státní tajemnice Gabrielly Selmecziové, v němž se mohou informovat o možnosti návratu do státního důchodového systému. Rovněž v tomto dopise se státní představitelé budou snažit přesvědčit občany, že jistotu mají pouze ve státním důchodovém systému.

Změna v důchodovém systému

Orbánova vláda před časem rozhodla o radikálním oslabení druhého důchodového pilíře. Do konce ledna 2011 se budou muset klienti soukromých fondů rozhodnout, zda se vrátí do státního fondu. Vláda varovala klienty důchodových fondů, že pokud se do té doby nevrátí do prvního pilíře, přijdou až o 70 procent důchodu.

Kabinet totiž navrhuje, aby soukromé fondy nedostávaly příspěvky od zaměstnavatelů ve výši 24 procent. Vláda tak chce přinutit klienty soukromých důchodových fondů, aby se vrátili do státního systému.

Soukromé penzijní fondy označily postup vlády za vydírání a v celé záležitosti se obrátily k Ústavnímu soudu. Jeho kompetence však Orbánova vláda výrazně oslabila. Zvažují proto podání k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

V soukromých fondech, které začaly v Maďarsku působit v roce 1998, je nahromaděno v přepočtu asi 268 miliard korun, které vláda potřebuje ke snížení rozpočtového deficitu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám