Hlavní obsah

Lidé s vouchery se už do lázní nehrnou

Právo, Tomáš Volf

Klienti lázní uplatní do konce roku asi 60 až 70 tisíc slevových voucherů v hodnotě 4000 korun ze státního podpůrného programu. Z dosavadních výsledků a zájmu lidí to odhaduje svaz lázní. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) přitom se spuštěním programu v červenci věřila, že by mohlo být uplatněno až 250 tisíc voucherů celkem za miliardu Kč.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová představila v červenci státní poukazy do lázní.

Článek

Prvotní velká vlna zájmu během srpna však opadla a nyní ho brzdí i zhoršený epidemiologický stav.

Ministerstvo by rádo prodloužilo podporu do příštího roku

„Bylo uplatněno méně poukazů, než se čekalo. Podle krátkého průzkumu to za léto nebude více než 40 až 50 tisíc voucherů a jejich podzimní čerpání sráží současná situace,“ řekl Právu Eduard Bláha, prezident Svazu léčebných lázní ČR, který je také ředitelem lázní Luhačovice a Jáchymov.

Další měsíce budou proti létu slabší, do konce roku tak bude uplatněno nanejvýš 70 tisíc voucherů, odhadl.

Ministerstvo uvádí, že lidé si zatím z internetu stáhli 147 tisíc voucherů a v lázních jich dosud uplatnili 35 tisíc. Reálně to bude o něco víc, jelikož resort vychází z žádostí o zapojení do programu a došlých faktur, které však lázně odesílají se zpožděním.

Slevové vouchery budou v jižních Čechách dostupné až do listopadu

Tipy na výlety

Určitou komplikací bylo, že program nebyl Evropskou komisí schválen před spuštěním, ale až během srpna. Lázně do té doby neznaly podrobnosti a potřebné podklady pro žádosti.

Podle Bláhy byly tudíž první žádosti schválené ministerstvem až v minulých týdnech, i když se vouchery přijímaly od července.

Lázně stále posílají faktury, peníze za letní měsíce mají dostat vyplacené do měsíce.

Voucher nepředstavoval většinou víc než asi 30 procent z hodnoty pobytu, což znamená, že 70 procent lázně inkasovaly od klientů hned. Pro ty nejvíce postižené výpadkem cizinců šlo o vítaný příjem.

V Bruselu jednají o prodloužení

Do programu Covid Lázně se zařízení mohla hlásit do konce září. „Celkem bylo přijato 72 žádostí, ze kterých vyplývá zájem lázní přijmout do konce roku celkem 196 587 voucherů za téměř 786 348 milionu korun,“ sdělil Právu mluvčí úřadu Vilém Frček.

Svaz lázní ale upřesnil, že jde pouze o dotazníkově vyčíslený maximální potenciál jejich lůžkové kapacity, přesněji podle podmínek programu o 50 procent lůžek vyhrazených pro péči. Reálná čísla budou výrazně nižší.

K voucherům za zrušené zájezdy se už cestovky vracet nebudou

Cestování

Lidé by vouchery měli uplatnit do konce roku. Úřad ale zvažuje jejich prodloužení. „Jednáme s Evropskou komisí, aby byl program na časté podněty z lázeňských zařízení prodloužen ještě minimálně na první čtvrtletí příštího roku,“ dodal Frček.

Některým pomohl

Program Covid-lázně podle vyjádření lázeňských domů pomohl hlavně těm menším a středním a těm, co spoléhají na zahraniční klientelu, například v Karlovarském kraji.

Jen méně pomohl velkým lázním jako Luhačovice a Jáchymov, které narážejí na limity u dotací. Některé lázně, které nemají problémy s obsazeností, naopak vouchery označily spíše za komplikaci.

„Zatím nám tento program spíše uškodil, protože kapacita lázní byla v letních měsících plně obsazena i bez voucherů. Vouchery uplatňovali klienti, kteří již měli v předstihu rezervovaný pobyt, a naopak někdy komplikovali situaci tím, že na poslední chvíli nuceně měnili parametry pobytu kvůli splnění podmínek dotace,“ řekl ČTK ředitel Priessnitzových léčebných lázní v Jeseníkách Roman Provazník.

Dostálová: Lázeňské vouchery můžeme prodloužit do příštího roku

Ekonomika

S nástupem podzimu hrozí, že si část klientů pobyt v lázních rozmyslí v obavách z šíření nákazy koronavirem. Ta se v poslední době zhoršuje a stát nutí k přísnějším omezením. Šéf lázeňského svazu se ale snaží zájemce uklidnit.

„Hygiena a opatření v lázních fungují. Lázně roušky neodložily nikdy a vstupní filtry a kontroly zvyšují bezpečnost hostů proti běžnému životu o několik úrovní,“ poznamenal Bláha.

Nešťastná kauza z Františkových Lázní, kde se šířila nákaza, je podle něj zcela ojedinělá. „Zdrojem nákazy tam byly tančírny mimo lázeňská zařízení a nedisciplinovanost hostů v jejich volném čase. Tam to už napravila místní opatření a ostatní lázeňská místa nyní chrání celostátní opatření vůči klubům,“ uzavřel Bláha.

Reklama

Výběr článků

Načítám