Hlavní obsah

KSČM napíná vládu s podporou schodku

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komunisté se zatím neshodli, zda podpoří vládu ve Sněmovně při hlasování o navýšení schodku státního rozpočtu pro letošek z původně schválených 320 miliard na 500 miliard korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) a předseda KSČM Vojtěch Filip

Článek

Už ve středu se tím má zabývat sněmovní rozpočtový výbor. Hlasovat o rozpočtu by měla dolní komora ve čtvrtek, šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO) totiž navrhuje schválit rozpočtovou novelu ve stavu legislativní nouze.

Předseda KSČM Vojtěch Filip ještě před odpoledním zasedáním širšího vedení KSČM prohlásil, že pokud jednotlivé položky už komunisté odsouhlasili, měli by hlasovat i pro navýšení, a to včetně daňového balíčku. Podle poslance Jiřího Dolejše ale komunisté kromě ekonomických aspektů řeší i ty politické. „Když měly ODS a SPD odvahu hlasovat pro daňový balíček, měly by hlasovat i pro úpravu rozpočtu,“ popíchl Dolejš politické konkurenty.

Ekonom: Vláda bude před volbami uplácet důchodce, půlbilionový deficit je bianko šek

Stalo se

Po zasedání výkonného výboru strany Právu sdělil, že se širší vedení KSČM na jednotném postoji k podpoře rozpočtu neshodlo. „Rozhodnutí o novele rozpočtu zůstalo na sněmovním klubu komunistů,“ dodal Dolejš. Podle zdrojů z jednání navrhla pro rozpočet hlasovat předsedkyně rozpočtového výboru Sněmovny Miloslava Vostrá.

U pravicové opozice vládě pšenka rozhodně nepokvete. Podle předsedy ODS Petra Fialy kabinet místo hledání úspor zvolil strategii „po nás potopa“. Kritické jsou i další strany, vedle občanských demokratů vyloučilo podporu návrhu také hnutí SPD.

Vládou navrhované navýšení schodku rozpočtu na 500 mi­liard nepovažují ekonomové za opodstatněné. Současná ekonomická situace a nejnovější odhady vývoje ekonomiky by podle nich ospravedlňovaly schodek kolem 400 miliard.

Schodek rozpočtu bude půl bilionu, odsouhlasila vláda

Domácí

Analytici se tak domnívají, že stejně jako loni si ministerstvo financí (MF) vytváří rezervu pro případ zhoršení vývoje kvůli pandemii.

Zároveň se ale někteří obávají, že na rozdíl od loňského roku, kdy vláda celý schválený schodek nevyčerpala, by kabinet kvůli podzimním volbám do Sněmovny mohl být v pokušení tentokrát celý schodek utratit, a to i když to nebude potřeba.

Loni schválený rozpočet pro letošní rok nezahrnuje zrušení superhrubé mzdy a snížení zdanění, které platí od počátku letoška. Zákon o rozpočtu se už kvůli tomu musí novelizovat. MF podle všeho do schodku zahrnulo i nově ohlášené kompenzace podnikatelům, které vyjdou na další miliardy.

KSČM si chce vyšlápnout na vládu

Domácí

Návrh nicméně čelí kritice ekonomů. „Výše navrhovaného schodku je absurdní. Absolutně neodpovídá tomu, co jsme se o ekonomice dozvěděli od doby schválení původního schodku. Ekonomika je v lepším stavu, než MF předpokládalo při sestavování rozpočtu. Pro započtení prosincových daňových úprav by teď mělo žádat nižší navýšení, než předpokládalo tehdy,“ uvedl analytik Petr Bartoň z Natlandu. Podle něj tak nezbývá než doufat, že MF schodek nakonec tak jako loni nevyčerpá. „Letos vzhledem k volbám však může být takovýto neodůvodnitelný schodek příliš lákavým pokušením,“ dodal.

„Zvýšení schodku není podložené změnou makroekonomických předpokladů, které vycházejí z čerstvé predikce MF,“ poznamenal ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Reklama

Výběr článků

Načítám