Hlavní obsah

Koruna se propadla pod 27,20 za euro

Novinky, Bohumír Žídek

Česká měna se na začátku týdne propadla pod 27,20 koruny za euro. Vyplývá to z dat serveru Kurzy.cz.

Článek

Tuzemská měna za den spadla z  27,11 koruny za euro na 27,201 koruny za euro.

„Pro další směřování kurzu koruny bude v nejbližších dnech zdaleka nejdůležitější epidemická situace a reakce české vlády. Již v době psaní tohoto textu kolují v médiích dosud oficiálně nepotvrzené zprávy o tom, že by po dobu necelých tří týdnů měly zůstat uzavřeny školy všech stupňů,” uvedl analytik Raiffeisenbank Vít Hradil.

„To by pro rodiče mladších dětí znamenalo de facto znemožnění docházení do zaměstnání a tudíž citelné ekonomické škody. Oficiální oznámení zavedených opatření je ovšem plánováno až na pondělní večer a na kurzu koruny by se jeho podoba mohla okamžitě projevit,” dodal.

„Podobně ostře sledovaná bude i aktualizace statistik z českých nemocnic,” doplnil.

„S ohledem na dynamiku aktuální situace již vyhodnocujeme možné scénáře dalšího ekonomického vývoje a nevylučujeme, že budeme nuceni upravit prognózu směrem k horšímu,” uzavřel Hradil.

Propad koruny pokračuje

Ekonomika

Koruna i další regionální měny v době společenských a ekonomických otřesů oslabují, protože je investoři podobně jako akcie považují za riziková aktiva.

Hodnota koruny se silně propadla již ve druhé polovině března, kdy ji dolů strhly obavy z globálního šíření nemoci covid-19. Na pomyslné dno si sáhla 24. března, kdy jedno euro vyšlo na 27,81 koruny.

Později začala opět posilovat, v jednu chvíli se přiblížila dokonce k hranici 26 korun za euro. Se zhoršením epidemiologické situace však začala opět oslabovat.

Reklama

Související články

Propad koruny pokračuje

Česká měna i v úterý pokračuje v propadu. Před druhou hodinou odpolední její kurz k euru klesal o 0,9 procenta na 26,82 koruny. Koruna tak k euru jde dolů...

Výběr článků

Načítám