Hlavní obsah

Česká měna se dál propadá, euro už stojí 27 korun

Novinky, Bohumír Žídek
Aktualizováno

Česká koruna se pod tlakem sílící koronavirové epidemie nadále propadá. Tuzemská měna k euru přes pondělní poledne nejprve ztratila více než 20 haléřů na 26,98 koruny. Následně před třetí hodinou odpolední překonala hranici 27 korun za euro a klesla na 27,081 Kč/euro. Vyplývá to z dat serveru Kurzy.cz.

Článek

Česká měna je tak aktuálně téměř devět procent pod svým letošním maximem. V polovině února totiž jedno euro vyšlo na 24,795 koruny.

Koruna i další regionální měny v době společenských a ekonomických otřesů oslabují, protože je investoři podobně jako akcie považují za riziková aktiva.

„Nejistota spojená s dalším vývojem pandemie v Česku je extrémní – nové případy rostou jako houby po dešti, a i když to zatím vláda rezolutně odmítá, ve vzduchu visí izraelský scénář,“ komentoval propad koruny hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.

„I kdyby Česko nešlo stejnou cestou jako Izrael, sám o sobě strmý nárůst počtu nakažených přirozeně bude tlumit hospodářskou aktivitu. Lidé budou méně chodit do restaurací, kin nebo divadel a současně budou opatrnější při svých útratách,“ dodal Bureš.

Propad koruny pokračuje

Ekonomika

Připomněl, že podniky budou v nejistotě, zda přijde třetí, čtvrtá nebo třeba pátá vlna. „Pro řadu podniků je tak v tuto chvíli imperativem osekávat výdaje, odkládat investice a hromadit rezervní hotovost,“ shrnul.

Samotný rychlý nárůst počtu nakažených podle ekonoma může zastavit oživení české ekonomiky. Z rychlého růstu ve třetím čtvrtletí tak může na konci roku přejít do stagnace.

Hodnota koruny se silně propadla již ve druhé polovině března, kdy ji dolů strhly obavy z globálního šíření nemoci covid-19. Na pomyslné dno si sáhla 24. března, kdy jedno euro vyšlo na 27,81 koruny.

Později začala opět posilovat, v jednu chvíli se přiblížila dokonce k hranici 26 korun za euro. Se zhoršením epidemiologické situace však začala opět oslabovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám