Hlavní obsah

Koronavirus už škrtí evropskou ekonomiku. Počet nezaměstnaných v Rakousku vyskočil o 66 procent

Novinky, bož

Březnová nezaměstnanost v Rakousku v důsledku koronavirové krize raketově vzrostla. Počet uchazečů o práci meziročně stoupl téměř o 200 tisíc na více než 504 tisíc, tedy téměř o 66 procent, uvedl úřad práce AMS. Míra nezaměstnanosti v procentech stoupla meziročně o 4,8 procentního bodu na 12,2 procenta. Vysoký počet nezaměstnaných evidují také ve Španělsku či v USA.

Foto: Martin Havelka

Nezaměstnaní v Rakousku

Článek

V Rakousku stoupla nezaměstnanost na nejvyšší úroveň od roku 1946, uvedl deník Die Presse.

Nejkritičtější je situace v gastronomii a ubytovacích službách. V tomto oboru je momentálně bez práce 102 679 Rakušanů a Rakušanek. Jedná se o meziroční nárůst o 145 procent.

Z regionů zaznamenalo největší nárůst nezaměstnanosti Tyrolsko, které žije z cestovního ruchu. Počet nezaměstnaných tam vzrostl o 199 procent, jinými slovy se téměř ztrojnásobil. Velký nárůst zaznamenal také Salzburg, kde se počet nezaměstnaných zvýšil meziročně o 138,5 procenta.

Raketový nárůst. O podporu v nezaměstnanosti požádaly za týden tři miliony Američanů

Koronavirus

Meziročně v Rakousku přibylo 84 528 nezaměstnaných žen. Celkem jich teď práci hledá 219 193. Procentuálně jde o 11,5 procenta žen v ekonomicky produktivním věku, před rokem to bylo 7,1 procenta.

Mezi rakouskými muži oproti loňskému březnu přibylo 115 406 tisíc uchazečů o zaměstnání. Nezaměstnaných bylo ke konci měsíce 285 152 rakouských mužů. V procentuálním vyjádření jde o 12,8 procenta, o 5,1 procentního bodu více než před rokem.

Nezaměstnanost v Rakousku vzrostla i meziměsíčně. V únoru, kdy je v Rakousku tradičně nezaměstnanost vyšší, práci hledalo 399 359 lidí. To byla přitom nejnižší únorová nezaměstnanost od roku 2012. Za měsíc tak v evidenci přibylo asi 105 tisíc lidí. Počet nezaměstnaných tak vzrostl oproti únoru zhruba o třetinu.

Španělsko: 900 tisíc nezaměstnaných za měsíc

Březnová data k nezaměstnanosti má už i Španělsko. O práci tam za měsíc přišlo 898 222 lidí.

Celkový počet nezaměstnaných za měsíc vzrostl o 9,3 procenta na 3,5 milionu lidí. Ve Španělsku tato situace ale zdaleka není tak mimořádná jako v Rakousku. V roce 2013 hledalo práci více Španělů než letos.

Klid před bouří. Nezaměstnanost v EU za únor klesla, pak přišel Covid

Ekonomika

Na druhou stranu je takový propad neobvyklý v této části roku. Podle agentury Reuters bývá ve Španělsku březen z pohledu zaměstnanosti spíše dobrým měsícem. Začíná turistická sezona, takže se obvykle zvyšuje počet pracovních míst v hotelech a pohostinství. Tato odvětví jsou však nyní kvůli opatřením proti koronaviru paralyzována.

USA: Miliony žadatelů o dávky

Růst lidí bez práce v březnu hlásily také Spojené státy americké. O podporu v nezaměstnanosti tam za jeden jediný týden požádalo nejprve rekordních 3,3 milionu lidí, další týden to bylo už 6,65 milionu. Jde o velmi prudký nárůst, předtím to bylo 281 tisíc za týden.

Dosud Američané evidovali nejvyšší počet nových žádostí v jednom týdnu 695 tisíc v říjnu 1982. V době světové finanční krize v roce 2009 byl nejvyšší počet žadatelů v jednom týdnu 665 tisíc.

Situace v Česku

V Česku jsou zatím k dispozici pouze únorová data o nezaměstnanosti. Ta se ještě před zavedením antikoronavirových opatření držela na historicky nejnižších úrovních. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) totiž činila míra nezaměstnanosti dvě procenta.

Pandemie prudce dopadá na český průmysl

Koronavirus

Podle odhadů společnosti Deloitte může nezaměstnanost ke konci čtvrtého čtvrtletí letošního roku dosáhnout trojnásobné úrovně oproti současnému stavu. Kritická je situace v pohostinství a cestovním ruchu. Pesimistický je však podle aktuálního indexu PMI i výrobní sektor.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Míra nezaměstnanosti

Ten je v Česku do značné míry spjat s automobilovou výrobou. Ta je navíc silně navázána na rovněž postižený německý trh.

Podle odborníka na automobilový průmysl Ferdinanda Dudenhöffera lze právě v německé výrobě automobilů očekávat velké problémy. Hrozí podle jeho slov, že zanikne kolem 100 tisíc pracovních míst. To by mohly následně pocítit i české podniky, které do Německa vyvážejí nebo tam dodávají součástky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám