Hlavní obsah

Kilo mrkve za čtyři koruny. Samosběrači obsadili pole u Olomouce

Samosběrači obsadili pole u Vojnice, místní části Těšetic poblíž Olomouce, kde jim místní zemědělec Ladislav Kašpar dává od středy možnost posbírat si kvalitní zeleninu za výhodnou cenu. Stovky lidí tam zamířily s kýbly, taškami, přepravkami, bednami či pytli.

Pole u Olomouce obsadili samosběračiVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

Kilo mrkve je tu k mání za čtyři koruny, kilo petržele za osm, červené řepy za pět, žluté cibule za šest, červené za sedm a oválné lahůdkové za osm korun. Stejně stojí i kilogram rajčat, dýně hokaido, okurek, cuket či bílého zelí.

Ceny jsou v porovnání s těmi v obchodech lákavé. „Jenomže člověk si to musí při sběru odpracovat. Sklizeň dělá třicet, čtyřicet procent nákladů. To si málokdo uvědomuje. Zároveň však lidé mají bonus i v tom, že si na poli vyberou, co chtějí,“ řekl Právu Kašpar.

Brigádníci nejsou

Samosběr připravil poprvé předloni, přičemž hlavním důvodem bylo to, že se chtěl zbavit obtížného shánění brigádníků.

„Oni prostě nejsou. Lidé, kteří léta dělali v družstvu, stárnou a mladší práci na poli dělat nechtějí . Sehnat brigádníky byl rok od roku větší problém,“ konstatoval farmář s tím, že řešení, kterým by bylo pěstování třeba obilí, byť o něm také přemýšlel, zavrhl, sebral odvahu a rozhodl se zkusit variantu samosběru.

Samosběry jahod otevřely později a mnohé zdražily, zájem je i tak velký

Domácí

Připouští, že šel do velkého rizika. „Nevěděl jsem, zda lidé budou mít zájem. Obával jsem se, že to zákazníka příliš neosloví, ale zájem je velký. Předčil očekávání,“ poznamenal zemědělec.

Zájem je i letos obrovský. Mezi těmi, kteří přijeli do Vojnice na samosběr v den jeho zahájení, převažovali podle zjištění Práva lidé z Olomoucka, Přerovska či Prostějovska. Výjimkou však nebyli ani ti, kteří dorazili ze vzdálenějších míst.

„Přijeli jsme sem od Vyškova,“ svěřil se Právu 40letý Martin, který do Vojnice vyrazil ve středu ráno s manželkou a synem. Do auta naskládali v přepravkách dohromady přes 200 kilogramů cibule, mrkve, petržele, červené řepy a zelí.

„Rozhodně se nám vyplatilo sem přijet, a to nejen kvůli ceně. Myslím, že zdejší zelenina je kvalitnější než ta v obchodech, která pochází kdoví odkud,“ doplnil Martin.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Samosběrači obsadili pole u Olomouce.

„Největší zájem je tradičně o cibuli, petržel, mrkev a hodně se zvedá zájem o červenou řepu. Myslím, že je to tím, že stále více lidí zjišťuje, jak je syrová šťáva z ní zdravá,“ konstatoval Kašpar.

„Loni jsme přijeli s fabií, letos jsme se již na sběr vypravili s dodávkou. Máme dobrý velký sklep, takže si můžeme dovolit nabrat toho hodně. Zelenina v něm vydrží určitě do jara,“ sdělil Právu 52letý muž z obce poblíž Kojetína, který do Vojnice vyrazil s dcerou.

Ovocnáři: Bez česáčů z ciziny nesklidíme

Domácí

Letošní úroda se podle farmáře, až na slabší výnos rajčat, okurek a dýní, vydařila. Zeleninu letos pěstoval na 25 hektarech a k samosběru, který potrvá zhruba tři týdny, jí lidé mají k dispozici zhruba 200 tun. Letos poprvé jsou v nabídce i melouny, které pěstitel vysadil na ploše půldruhého hektaru.

„Loni jsem je měl jen na malé ploše, spíš pro lidi, co mi pomáhají, ale když je sběrači našli, vytrhali je pomalu i s kořeny. Zjistil jsem tak, že by o ně byl zájem, a osadil jsem jimi větší plochu,“ podotkl Kašpar. Melouny jsou u Vojnice k mání za osm korun kilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám