Hlavní obsah

Islámský stát představil vlastní měnu

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radikální organizace Islámský stát (IS) ukázal na videu zlaté, stříbrné a měděné mince vlastní měny. Ta má podle IS „rozbít okovy zotročujícího finančního systému“, který se opírá o americký dolar. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Islámský stát zavedl vlastní měnuVideo: Reuters

 
Článek

Mince podle pravidel islámu nezobrazují žádné osoby ani zvířata. Na rubu zlatých mincí je vyobrazeno například sedm klasů obilí symbolizujících bohatství nebo mapa světa, který se islamisté chystají jednou celý dobýt.

O ražení vlastních mincí rozhodlo vedení IS již loni v listopadu. Nyní „návrat zlatého dináru“ islamisté slavnostně představili v téměř hodinovém videu s podrobným popisem nových mincí. Neupřesnili ale, ani kde se mince razí, ani jak budou zaváděny do oběhu na kontrolovaných územích Sýrie a Iráku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mince razí IS na strojích dovezených z Itálie. Zlato a stříbro zřejmě získal při drancování bank nebo domů křesťanů, píše Bloomberg.

Kurz neznámý

Obyvatelé iráckých měst Mosul a Ramádí, které obsadil Islámský stát, při dotazu po telefonu uvedli, že dosud žádné mince neviděli. Netuší ani, jaký budou mít směnný kurz. Dodali ale, že o chystaném zavádění nové měny už nějaký čas vědí.

Jeden z obyvatelů Mosulu, který nechtěl z obav o bezpečnost prozradit svou identitu, říká, že jeho rodina část peněz vymění za novou měnu IS, aby platil výdaje domácnosti. Část starých peněz si nechá, aby je mohl případně vyměnit za dolary v oblastech, které jsou stále pod kontrolou vlády.

Související témata:

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Jelikož je IS považován za teroristickou organizaci, mince není možné legálně směňovat. “Budou platit jen v kontrolovaných oblastech, na placení běžných výdajů. Nikdo mimo jejich území tu měnu přijímat nebude,” řekl Bloombergu ekonom z Bagdádu Basim Džamíl. Podle něj je představení měny hlavně nástrojem propagandy s cílem podpořit morálku bojovníků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám