Hlavní obsah

Islámský stát v Sýrii popravil za měsíc téměř sto lidí

Téměř sto lidí, včetně čtyřiceti vlastních bojovníků, popravili za uplynulý měsíc na kontrolovaných územích v Sýrii radikálové z organizace Islámský stát (IS). Informovala o tom v neděli exilová organizace SOHR.

Záběr popravy šíitů

Článek

Více než třetina popravených byli prý civilisté.

Čtrnáct měsíců od vyhlášení chalífátu, mezi 29. červencem a 29. srpnem popravili islamisté podle SOHR v Sýrii 91 lidí, z čehož většinu tvořili příslušníci syrské demokratické opozice, povstalci z konkurenčních islamistických skupin či vojáci loajální režimu syrského prezidenta Bašára Asada. Bylo mezi nimi ale i 39 bojovníků samotného IS.

Civilistů poslali radikálové na smrt za skutečné či domnělé zločiny celkem 32, z toho dvě ženy.

Popravují i ukřižováním nebo upálením

Od června 2014 tak IS podle statistik vedených SOHR v Sýrii popravil již 3 156 lidí, z toho 1 841 civilistů, včetně 76 dětí a 95 žen.

Trest smrti ukládají islamisté mimo jiné za údajné čarodějnictví, rouhání, za homosexualitu či za spolupráci s nepřátelskými silami. Popravy prý nejčastěji provádějí stětím, SOHR ale zaznamenal i jiné kruté způsoby jako ukřižování, upálení, ukamenování či shození z výšky. Organizace spojených národů obviňuje IS ze zločinů proti lidskosti.

Sunnitská extremistická skupina vyhlásila v červnu 2014 na obsazených územích chalífát, jehož nejvyšším vůdcem se stal abú Bakr Bagdádí. V Sýrii kontrolují bojovníci Islámského státu značnou část východu a severu země, jejich moc sahá ale i do západosyrských provincií Halab, Homs a Hamá.

Při bleskové ofenzivě loni v létě obsadili také téměř třetinu Iráku. Statistické údajně ohledně poprav zveřejněné v neděli SOHR se vztahují jen na Sýrii, nikoli na irácká území ovládaná IS.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám