Hlavní obsah

Globální ekonomika poroste méně, odhaduje měnový fond

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Mezinárodní měnový fond (MMF) mírně snížil odhad růstu globální ekonomiky na letošní i příští rok. Podle něj hrozí nárůst finanční nestability a zároveň bude velmi záležet na tom, jak si povede ekonomika eurozóny a Spojených států. V USA dokonce hrozí, že se hospodářské oživení úplně zastaví, pokud se politici včas nedohodnou na zvýšení stropu pro zadlužení a dopustí nástup automatických rozpočtových škrtů.

Foto: Dominick Reuter, Reuters

Šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová

Článek

Výhled na letošní rok měnový fond snížil na 3,5 procenta, zatímco dosud očekával nárůst o desetinu procentního bodu vyšší. Na příští rok sice počítá se zrychlením hrubého domácího produktu světa na 3,9 procenta, i to je však méně, než očekával v předchozí prognóze v dubnu.

Pokud jde o mladé tržní ekonomiky typu Brazílie, Číny a Indie, růst v řadě z nich zpomalil, přesto se tyto země vypořádaly s krizí relativně dobře.

Ve skupině vyspělých zemí je prognóza MMF nepatrně pesimističtější. Výraznější úprava je u Německa, jehož růst bude letos o hodně slabší, než se MMF domníval v dubnové zprávě. Situace v jižním křídle eurozóny je podle měnového fondu hlavní příčinou zmíněného nárůstu finanční nestability. Může za to výrazný nárůst výnosů státních dluhopisů, především pak Itálie a Španělska.

MMF zveřejňuje výhled světové ekonomiky dvakrát ročně, vždy na jaře a na podzim. Dnešní prognóza je aktualizací jarního výhledu a neobsahuje údaje za všechny země.

Reklama

Výběr článků

Načítám