Hlavní obsah

Francie může firmy postižené pandemií podpořit miliardami, schválil Brusel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise (EK) schválila Francii plán podpořit firmy kvůli dopadům pandemie částkou tři miliardy eur (76 miliard korun). Komise uvedla, že návrh je v souladu s pravidly poskytování státní pomoci, která Komise loni na jaře zmírnila právě proto, aby vládám umožnila podpořit firmy zasažené dopady pandemie.

Foto: Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

„Plán rekapitalizace v objemu tří miliard eur Francii umožní podpořit firmy zasažené šířením koronaviru, protože jim usnadní přístup k financování v těžkých časech. My s členskými státy i nadále úzce spolupracujeme, abychom nacházeli schůdná řešení, jak zmírnit hospodářské dopady koronavirové nákazy,” uvedla místopředsedkyně EK Margrethe Vestagerová. Ta má v Komisi na starosti také ochranu hospodářské soutěže.

Francie zavedla přechodný fond, z něhož bude pomoc vyplácet. Bude to formou podřízených a takzvaných účastnických úvěrů, ale i ve formě dluhopisů nebo rekapitalizace.

Česko mělo do středy říct Bruselu, jak zabrání střetům zájmů. Nestíhá to, chce další dva měsíce

Domácí

Tato opatření zahrnují hlavně hybridní kapitálové nástroje a prioritní akcie bez hlasovacích práv. Očekává se, že z pomoci bude mít prospěch až 100 firem.

Komise už v březnu schválila Francii záměr využít až 20 miliard eur (přes 507 miliard korun) z peněz soukromých investorů na pomoc firmám zasaženým pandemií. I tento program počítal s využitím účastnických úvěrů a dluhopisů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám