Hlavní obsah

Francie může firmy postižené pandemií podpořit miliardami, schválil Brusel

Evropská komise (EK) schválila Francii plán podpořit firmy kvůli dopadům pandemie částkou tři miliardy eur (76 miliard korun). Komise uvedla, že návrh je v souladu s pravidly poskytování státní pomoci, která Komise loni na jaře zmírnila právě proto, aby vládám umožnila podpořit firmy zasažené dopady pandemie.

Foto: Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

„Plán rekapitalizace v objemu tří miliard eur Francii umožní podpořit firmy zasažené šířením koronaviru, protože jim usnadní přístup k financování v těžkých časech. My s členskými státy i nadále úzce spolupracujeme, abychom nacházeli schůdná řešení, jak zmírnit hospodářské dopady koronavirové nákazy,” uvedla místopředsedkyně EK Margrethe Vestagerová. Ta má v Komisi na starosti také ochranu hospodářské soutěže.

Francie zavedla přechodný fond, z něhož bude pomoc vyplácet. Bude to formou podřízených a takzvaných účastnických úvěrů, ale i ve formě dluhopisů nebo rekapitalizace.

Česko mělo do středy říct Bruselu, jak zabrání střetům zájmů. Nestíhá to, chce další dva měsíce

Domácí

Tato opatření zahrnují hlavně hybridní kapitálové nástroje a prioritní akcie bez hlasovacích práv. Očekává se, že z pomoci bude mít prospěch až 100 firem.

Komise už v březnu schválila Francii záměr využít až 20 miliard eur (přes 507 miliard korun) z peněz soukromých investorů na pomoc firmám zasaženým pandemií. I tento program počítal s využitím účastnických úvěrů a dluhopisů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám