Hlavní obsah

EK prověří státní podporu rumunským aerolinkám Tarom

Evropská komise (EK) důkladně prověří státní podporu ve výši 190 milionů eur (4,9 miliardy korun) určenou na restrukturalizaci rumunských aerolinek Tarom. Komise, jež je výkonným orgánem Evropské unie (EU), to uvedla v tiskové zprávě. Posoudí, zda je pomoc v souladu s unijními pravidly o státní pomoci firmám, které mají potíže.

Foto: Profimedia.cz

Evropská komise důkladně prověří státní podporu ve výši 190 milionů eur (4,9 miliardy korun) určenou na restrukturalizaci rumunských aerolinek Tarom.

Článek

Rumunská státní letecká společnost Tarom se už několik let potýká s finančními problémy. Po schválení komisí v únoru 2020 obdržela od rumunské vlády dočasnou záchrannou půjčku přibližně 36,7 milionu eur (938,75 milionu korun).

Na konci května Rumunsko oznámilo komisi plán restrukturalizace aerolinek. Bukurešť plánuje snížit náklady a obnovit stárnoucí flotilu společnosti prostřednictvím kapitálové injekce, přímé dotace a odpisu dluhu za zmíněnou půjčku a úroků z ní.

Nelegální pomoc. Soud v Lucemburku dal poprvé za pravdu Ryanairu

Ekonomika

Unijní pravidla pro státní podporu umožňují členským státům za přísných podmínek podporovat podniky, které se dostanou do potíží. Podpora na záchranu může být poskytnuta na dobu až šesti měsíců.

Po uplynutí této doby musí být podpora na záchranu buď vrácena, nebo musejí členské státy komisi oznámit plán restrukturalizace, který se posuzuje na základě unijních pravidel státní podpory.

Aby mohla být podpora na restrukturalizaci schválena, musí plán zajistit, že podnik bude životaschopný bez pokračující státní podpory, dostatečně přispěje na náklady své restrukturalizace a že narušení hospodářské soutěže způsobené podporou je řešeno kompenzačními opatřeními. V této fázi má komise pochybnosti, zda navrhovaný plán restrukturalizace a její podpora splňují podmínky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám