Hlavní obsah

Brusel začal kvůli státní podpoře prověřovat Českou poštu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise (EK) zahájila vyšetřování, zda Česká pošta nedostává od státu příliš velké kompenzace za to, že poskytuje povinné poštovní služby. Brusel o tom informoval v úterý. Exekutiva Evropské unie zkoumá, zda částka až 7,5 miliardy korun, kterou stát poště na období let 2018 až 2022 přidělil, neporušuje pravidla o státní podpoře.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na EK se obrátili dva konkurenti České pošty se stížností na nepovolenou státní podporu.

Komise má podezření, že české úřady mohly chybně spočítat čistou hodnotu nákladů, které poště provozováním základních služeb vznikly.

„V tuto chvíli má Komise obavy, že Česká pošta mohla za období 2018 až 2022 dostat příliš velkou kompenzaci za zprostředkování všeobecných poštovních služeb,” uvedla Komise v tiskové zprávě.

Na poště platí speciální pravidla. Někde chtějí i vlastní tužku

Ekonomika

„Komise proto teď přikročí k dalšímu vyšetřování, které rozhodne, nakolik jsou její prvotní obavy oprávněné,” dodala EK.

Česká vláda se na EK se žádostí o schválení zmíněné částky obrátila v lednu. Již v listopadu přitom Brusel obdržel podnět od konkurentů pošty, podle nichž je suma za základní poštovní služby příliš vysoká.

Státní příspěvek může pošta využívat výlučně na krytí ztrát, které vznikají z provozování základních služeb, jež musí jako státní podnik zajišťovat ze zákona. Konkurenční firmy si ale dlouhodobě stěžují, že pošta část peněz využívá na provoz komerčních služeb, čímž nedovoleně ovlivňuje hospodářskou soutěž.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám