Hlavní obsah

EU se k odstřihnutí Ruska od SWIFTU zatím nemá

Evropská unie zatím asi nepodnikne kroky k tomu, aby odpojila Rusko od mezinárodního platebního systému SWIFT. Agentuře Reuters to ve čtvrtek sdělili nejmenovaní evropští diplomaté. EU nyní pracuje na novém balíku sankcí vůči Rusku za jeho útok na sousední Ukrajinu. Pokud by Rusko nemohlo SWIFT vůbec používat, mělo by to zřejmě na jeho ekonomiku devastující dopady.

Foto: Johannes Christo, Reuters

Logo Světové banky.

Článek

K odpojení Ruska od systému SWIFT vyzvali ministři pobaltských států, další členské země EU se k tomu ale stavějí zdráhavě. Takový krok by sice tvrdě zasáhl ruské banky, měl by ale negativní dopady i na EU.

Zkomplikoval by například obchodování s Ruskem, které je předním vývozcem zemního plynu a ropy. Pro evropské věřitele by pak navíc bylo obtížné získat z Ruska zpět své peníze.

Jak potrestat Rusko? Západ zvažuje odpojení od SWIFT nebo stopku pro Nord Stream 2

Ekonomika

Systém SWIFT využívá přes 11 tisíc finančních institucí ve více než dvou stovkách zemí. V případě odpojení Ruska by pro finanční instituce bylo téměř nemožné provádět platební transakce mezi Ruskem a dalšími zeměmi. To by znamenalo šok nejen pro ruské podniky, ale i pro jejich zahraniční zákazníky, zejména pro odběratele ropy a plynu, upozornil server CNN.

Američané uvalí sankce i na firmu, která buduje Nord Stream 2

Amerika

"Pokud bude Rusko odpojeno od systému SWIFT, nebudeme dostávat zahraniční měnu, ale kupci, především evropské země, nebudou dostávat naše zboží - ropu, plyn, kovy a další důležité položky jejich dovozu," uvedl podle agentury TASS už dříve jeden z představitelů horní komory ruského parlamentu Nikolaj Žuravljov.

Ani Spojené státy zatím nepočítají s tím, že by sankce vůči Moskvě v první fázi zahrnovaly odpojení Ruska od systému SWIFT. První zemí vyloučenou ze systému SWIFT se stal v roce 2012 Írán, který kvůli tomu ztratil tehdy polovinu příjmů z vývozu ropy a zhruba 30 procent zahraničního obchodu.

Anketa

Mělo by být Rusko odpojeno od mezinárodního platebního systému SWIFT?
Ano
89,8 %
Ne
10,2 %
Celkem hlasovalo 9333 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám