Hlavní obsah

Elektřina zdraží už v září

Prudký růst cen elektřiny, daný vysokými cenami na burze, se v peněženkách obyvatel začne promítat už od září. Ceny zvedne Pražská energetika (PRE), reagovat bude i alternativní dodavatel Bohemia Energy. Největší hráč na trhu ČEZ bude zatím vyčkávat.

Článek

Podle odborníků jsou ale velkoobchodní ceny v současnosti tak vysoké, že zdražení se nakonec nevyhne žádný dodavatel.

„Pro běžnou pražskou domácnost se cena zvýší o přibližně sedm procent,“ sdělil Právu mluvčí PRE Petr Holubec. Lidé v hlavním městě si tak ročně připlatí bezmála tisícikorunu.

Firma stejně jako ostatní dodavatelé vysvětluje krok nárůstem velkoobchodních cen kvůli výraznému zdražení emisních povolenek. „Jen od října loňského roku se zvýšila cena elektřiny na burze o 66 procent vlivem růstu ceny emisních povolenek, roste poptávka po elektřině vlivem obnovující se ekonomiky, trh reaguje na oznámení odklonu od uhlí i na plánované uzavření jaderných elektráren v Německu,“ dodal mluvčí PRE Holubec.

Energie zdraží víc, než se čekalo

Ekonomika

PRE v těchto dnech rozeslala dopisy svým zákazníkům s oznámením o změně ceny od 1. září. Ceníky směrem výše někde mění i Bohemia Energy, a to u tarifů Garance a Garance měsíce navázaných na ceny konkurenčních dodavatelů.

Další zdražení v říjnu a listopadu

„Garance měsíce přesně kopíruje ceny referenčních produktů dominantních dodavatelů a poskytuje trvalou slevu ve výši 8,4 procenta z této ceny. Aktuálně oznámilo úpravu cen PRE, a proto jsme pro distribuční oblast PRE přistoupili k úpravě cen i my,“ sdělila Právu mluvčí Bohemia Energy Hana Novotná.

ČEZ zatím nechává ceny elektřiny u svých produktů na dobu neurčitou beze změn. „Máme cenovou politiku, která chrání zákazníky před prudkými výkyvy cen,“ řekl Právu mluvčí ČEZ Roman Gazdík s tím, že ceny firma drží a chce je udržet co nejdelší dobu.

Zisk ČEZ klesl o 89 procent

Ekonomika

„Nakupujeme pro naše zákazníky elektřinu i plyn až na tři roky dopředu, takže jsme pak schopni držet výhodné ceny déle než dodavatelé, kteří nakupují na poslední chvíli,“ dodal mluvčí ČEZ Gazdík.

Podobně chce podle mluvčí Martiny Slavíkové ceny zatím udržet i EON.

Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda očekává, že hlavní vlna zdražování pak přijde v říjnu a listopadu.

„Všichni dodavatelé budou muset zdražit, nikdo tomu neujde. Spekulovat teď s tím, zda mám toho či onoho dodavatele, je teď trochu bezpředmětné, zdražit budou muset všichni. U velkých hráčů očekávám změny od začátku října nebo listopadu, menší hráči se připojí nejpozději do začátku příštího roku,“ řekl Právu.

Světové ceny uhlí jsou nejvyšší za 10 let

Domácí

Dodavatelé i analytici lidem doporučují, aby si nechali ceny zafixovat. Někteří dodavatelé, třeba Bohemia Energy nebo ČEZ, už ale dříve ceny elektřiny u fixovaných produktů zvýšili.

„Vzhledem k tomu, že ceny elektřiny na roky 2022 až 2024 od začátku roku kontinuálně rostou, přistoupili jsme ke zvýšení ceny u produktu s fixací na dva a na tři roky zatím o necelých 19 procent, což se v celkovém účtu za elektřinu zákazníkům projeví zhruba osmiprocentním nárůstem,“ uvedla Novotná.

Fixace podle Kovandy přesto zůstává výhodnou možností. „Stále se vyplatí fixovat, jen už to nebude tak výhodné jako na začátku roku nebo v posledním čtvrtletí loňského roku,“ uvedl Kovanda.

Ceny porostou až patnáct let

Očekává, že letošní zdražení není ani zdaleka poslední. „Nyní bude každoročně docházet ke zvyšování cen elektřiny v krajním případě až o deset procent,“ uvedl.

Podle jeho názoru není faktor, který by to mohl změnit. Uzavírání německých jaderných a uhelných elektráren, růst ceny emisních povolenek, nutnost zrychlit v Česku přechod na obnovitelné zdroje a zelený plán Evropské unie podle něho povedou k citelnému zdražování elektřiny každoročně v příštích 10 až 15 letech.

Benzin konečně zlevní, ale jen trochu

Ekonomika

Cena povolenky, která nyní podle serveru Tradingeconomics.com činila ve čtvrtek 57,67 eura za vypuštěnou tunu CO2 a byla blízko historických maxim, navíc může i nadále růst, což by zdražení elektřiny ještě zvýšilo.

Podle německé banky Berenberg by se do konce roku mohla povolenka dostat až na téměř dvojnásobných 110 eur za kus. „To by byla naprostá katastrofa. Myslím ale, že to neporoste až ke 110 eurům, ale výrazně nad 60 eur. Probíhají spekulativní obchody s povolenkami, které mohou povolenku vyhnat až na 70 nebo 80 eur,“ dodal Kovanda.

Anketa

Uvažujete kvůli zdražování elektřiny o přechodu k jiné společnosti?
Ano
17,9 %
Ne
82,1 %
Celkem hlasovalo 4463 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám