Hlavní obsah

Benzin konečně zlevní, ale jen trochu

Ceny pohonných hmot, které od loňského listopadu vytrvale rostly, začaly u čerpacích stanic stagnovat. V nejbližších týdnech lze očekávat mírné zlevnění, ale výrazný pokles cen o koruny, který by si motoristé přáli, ani s koncem hlavní motoristické sezony nepřijde.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Ve druhé polovině srpna by měly ceny mírně klesnout, a to do dvaceti haléřů na litr,“ řekl Právu analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. Mírné snížení cen očekává i hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

„Mohla by tomu trochu napomoci situace kolem kurzu koruny. Předpokládá se, že Česká národní banka bude zvyšovat úrokové sazby, což by mělo kurz koruny vůči americkému dolaru posílit,“ řekl Právu Křeček.

Čechy lákají nemovitosti v cizině

Ekonomika

Nejprodávanější Natural 95 se podle společnosti CCS v úterý prodával za průměrných 33,78 Kč, tedy stejně jako před týdnem. Nafta stála 31,62 Kč, o čtyři haléře méně než před sedmi dny.

Cena severomořské ropy Brent se pohybuje kolem úrovně 70 dolarů za barel a očekává se její stagnace. Od letošního srpna se navýšila těžba a podle Křečka je obava z koronavirové mutace delta u největších spotřebitelů.

Analytik: Ropy bude dostatek

„V Číně už se zavírají některé továrny a na čínské poměry se už netradičně v některých provinciích demonstruje proti opatřením. Trh to děsí, protože Čína je největším světovým spotřebitelem,“ prohlásil Štěpán Křeček.

Severočeské doly ČEZ přestanou těžit do roku 2038

Ekonomika

Obavy podle Tomčiaka jsou ale spíše krátkodobého rázu. „Co se týče spotřeby, ta ve světě roste. Zvyšuje se produkce. Ropný kartel OPEC se domluvil na tom, že bude od srpna do prosince navyšovat těžbu o 400 tisíc barelů denně. Ropy tak bude dostatek,“ uvedl.

Nejdráže za 7 let

Ceny benzinu jsou nyní nejvyšší od roku 2014. Tehdy stál ještě výrazně více, a to bezmála 37 korun za litr. „U nafty to neplatí (tam je cena nejvyšší od srpna 2019) ale hlavně díky tomu, že od letošního ledna klesla spotřební daň o korunu na litr,“ uvedl Tomčiak.

Grafické karty při těžbě kryptoměn ztrácí výkon, varoval výrobce

Hardware

Natural 95 je také skoro o šest korun na litr dražší než ve stejném období loni. V srpnu loňského roku ale stála ropa kolem 45 dolarů za barel, nyní je tedy výrazně vyšší, a to je dominantní vliv, který způsobuje, že čeští řidiči tankují poměrně draho.

Skupina OPEC+, která zahrnuje OPEC (Organizace zemí vyvážejících ropu) a její partnery v čele s Ruskem, se v červenci dohodla, že od srpna bude každý měsíc zvyšovat denní produkci o 400 tisíc barelů ropy. Bílý dům však toto tempo zvyšování těžby považuje za příliš pomalé.

Reklama

Výběr článků

Načítám