Hlavní obsah

Ekonomika příští rok vzroste o 4,3 procenta, odhaduje Hospodářská komora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká ekonomika stoupne příští rok o 4,3 procenta. Mzdy reálně vzrostou, i přes vyšší inflaci. Roční míra inflace dosáhne 5,6 procenta. Vyplývá to z aktuální prognózy Hospodářské komory, kterou ve čtvrtek na tiskové konferenci představil její prezident Vladimír Dlouhý.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Křehký hospodářský růst bude podle Dlouhého v inflačním prostředí záviset na předvídatelné měnové politice ČNB a rozumné rozpočtové politice vlády. Upozornil, že růst průmyslové produkce bude příští rok 4,8 procenta, tedy nižší než letos. Záleží ale na epidemickém vývoji a načasování obnovení dodavatelsko-odběratelských řetězců.

„Končící rok není v pravém slova smyslu rokem restartu. Výsledky letošního roku ovlivnil především tvrdý lockdown v roce 2020. Ekonomika tak stále funguje pod svým potenciálem a teprve v průběhu roku 2022 budeme mít šanci na zvrat,“ uvedl Dlouhý. Růst HDP podle něj bude táhnout zejména spotřeba domácností vlivem rostoucích reálných mezd.

Mzdy reálně stoupnou nejen kvůli inflaci, ale zejména kvůli tomu, že firmy trpí nedostatkem zaměstnanců, řekl Dlouhý. Nominální mzdy meziročně vzrostou nejčastěji o 2000 až 3000 Kč. Průměrná hrubá měsíční mzda tak příští rok přesáhne 40 tisíc Kč, dodal.

Zvýšení minimální mzdy dopadne i na daně

Finance

I v příštím roce stejně jako letos budou nejvyšší mzdy vypláceny na kvalifikovaných pozicích v rostoucích odvětvích, jako nemovitosti, informační a komunikační činnosti, peněžnictví a pojišťovnictví. Vzhledem k vysoké základně bude v těchto oblastech i absolutně nejvyšší meziroční nárůst mezd. V procentuálním vyjádření nejvýrazněji porostou mzdy v nemovitostech, v maloobchodě a velkoobchodě, ale i v ubytování a pohostinství.

Vedle spotřeby domácností potáhnou příští rok růst ekonomiky investice. "Zaznamenáváme snížení investičního apetitu i u velkých hráčů na trhu. Růst fixních investic je tak nejistý. Předpokladem růstu je, aby vláda investory povzbudila zpětným prodloužením a rozšířením daňových pobídek při pořízení nového majetku. Jinak hrozí, že v důsledku růstu cen energií a produkčních cen bude tvorba hrubého fixního kapitálu výrazně pomalejší, nebo bude dokonce stagnovat,“ varoval Dlouhý.

Inflace dosáhne vrcholu v prvním čtvrtletí 2022

Roční průměr inflace očekává komora na 5,6 procenta. V příštím roce by podle prezidenta měla kulminovat v prvním čtvrtletí, poté začne klesat. „Když vezmete 12, 15 hlavních institucí jako je třeba Mezinárodní měnový fond, které dělají predikce pro země střední Evropy, tak se ukazuje, že v Česku by mohla být inflace v lednu a únoru nejvyšší a bude vyšší než sedm procent. Potom by v následujících měsících mohla klesat tak, že by se ve 4. čtvrtletí moha pohybovat kolem čtyř, možná i méně procent,“ dodal.

ČNB zhoršila odhad vývoje ekonomiky, čeká růst cen

Ekonomika

V posledních týdnech zveřejnily odhad růstu české ekonomiky i další instituce. ČNB letos počítá s růstem o 1,9 procenta a příští rok o 3,5 procenta. Ministerstvo financí očekává letos 2,5procentní růst a příští rok růst o 4,1 procenta. Česká bankovní asociace letos čeká na základě odhadů ekonomů českých bank růst hrubého domácího produktu o 2,6 procenta a příští rok o 3,9 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám