Hlavní obsah

ČNB zhoršila odhad vývoje ekonomiky, čeká růst cen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká národní banka (ČNB) v nové prognóze zhoršila odhad vývoje ekonomiky pro letošní i příští rok. Zároveň výrazně zvýšila odhad inflace. Kvůli inflaci také bankovní rada zvýšila základní úrokovou sazbu o 1,25 procentního bodu na 2,75 procenta, což je nejvýraznější zvýšení sazeb od roku 1997.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Guvernér ČNB Jiří Rusnok

Článek

Letos čeká ČNB růst HDP o 1,9 procenta a příští rok o 3,5 procenta. V předchozí srpnové prognóze přitom počítala letos s růstem o 3,5 procenta a příští rok o 4,1 procenta. Po jednání bankovní rady o tom informoval guvernér ČNB Jiří Rusnok. Pro rok 2023 centrální banka odhad zlepšila na 3,8 procenta z předchozích tří procent.

Co se týká inflace, ČNB odhad výrazně zvýšila. Letos ji čeká na průměrných 3,7 procenta, v srpnu to byla tři procenta. Příští rok by pak inflace měla podle odhadu stoupnout na 5,6 procenta z dříve odhadovaných 2,8 procenta. V roce 2023 by měla inflace klesnout na 2,1 procenta.

ČNB razantně zvýšila úrokové sazby, hypotéky a úvěry podraží

Ekonomika

Na rostoucí inflaci reagovala banka ve čtvrtek skokovým zvýšením základní úrokové sazby. Podle Rusnoka inflace v závěru roku ještě výrazně vzroste a mohla by se přiblížit sedmi procentům.

„Na urychlení cenového růstu se bude podílet další zvýšení jádrové inflace, která odráží významné domácí cenové tlaky i silnou dynamiku cen výrobců v tuzemsku i zahraničí. K tomu se přidává i zdražování potravin v návaznosti na růst cen zemědělských komodit na světových trzích. Vysoká zůstane též dynamika cen pohonných hmot,“ řekl.

Jamal znovu posílá plyn na západ, ceny klesají

Ekonomika

Zvýšení sazeb má podle Rusnoka za cíl navrátit inflaci do blízkosti dvou procent za zhruba 12 až 18 měsíců. Dvě procenta jsou dlouhodobým cílem ČNB. Dojít by k tomu mělo v průběhu příštího roku i díky odeznění růstu dovozních cen, což zároveň podpoří i posilující korunu, dodal Rusnok.

Dva členové rady hlasovali pro ponechání sazeb beze změny, pět jich bylo pro zvýšení. Rusnok poznamenal, že hlavní rolí centrální banky je udržení cenové stability.

„I za cenu určitého ochlazení ekonomiky jsme připraveni ukotvit inflační očekávání. My tady nejsme od toho, abychom brali ohled na nějakou skupinu, například držitele úvěrů nebo exportéry nebo dovozce. My jsme tady od toho, abychom pečovali o cenovou stabilitu v této zemi. Bez ní ani geniálnější vládní politika nezajistí blahobyt,“ uvedl.

Utahování bude pokračovat

Utahování měnové politiky je podle ekonoma Deloitte Václava Frančeho na místě.

„ČNB sice neovlivní ceny energií a dalších komodit, které momentálně strmě rostou, ale brání jejich přelití do inflačních očekávání. Jen pokud se udrží inflační očekávání stabilní, tak dojde k návratu inflace na normální úrovně po opadnutí excesivních cen komodit,“ uvedl.

Podle něj bude ČNB v utahování měnové politiky pokračovat. „Ale již by proti inflaci nemusela ‚střílet bazukou' tak jako dnes,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám