Hlavní obsah

Dřevo z bouraček se prodává i za statisíce

Ceny stavebních materiálů strmě rostou, dřevo nevyjímaje, a tak na ceně nebývale nabývají i zachovalé staré trámy a fošny z bouracích prací. Podle stavu a množství mají hodnotu tisíců až statisíců korun. Nemálo podnikatelů se proto na staré dřevo zaměřilo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Bouráme a poté budeme rekonstruovat větší dům. Když jsem viděl, kolik je tam trámů a podlahových fošen starších i přes 50 let a že nejsou shnilé ani od červotoče, nabídl jsem investorovi, že je zachovám, uskladním a z původní kalkulace demolice interiéru mu zlevním 20 procent,“ potvrdil Právu šéf jedné stavební firmy v Karlovarském kraji.

Demolice přitom vychází zhruba na 1,5 milionu, takže sleva 20 procent za staré dřevo by v tomto případě činila 300 tisíc. Netřeba dodávat, že cena dřeva je zjevně výrazně vyšší.

Staré dřevo se vždy schraňovalo, ale na stavbách je hlavní komoditou čas. Interiér by byl už dávno vybouraný, kdyby se vše shodilo na hromadu. Jenže nynější situace mění zaběhlé pořádky. Kvůli kůrovci je sice dřeva nadbytek, ale na tuzemském trhu ho zůstává málo a zdražuje o desítky procent.

Materiály extrémně zdražují, lidem se hroutí kalkulace staveb

Ekonomika

Dělníci proto teď v cihlovém domě z 30. let opatrně sundávají staré opláštění z trámků, které tvořily příčky, a dávají na stranu sešlapané fošny. Není divu. Obdobné nové fošny by stály 300, 500 korun za kus.

„Navíc to, co je na pilách, je úplně čerstvé dřevo z kůrovcové kalamity. Je plné vody, ani chvíli proschlé. Není to dobré ani pro pergolu nebo zahradní domek. Trámy jsou při stavbě těžké a za rok dva se zkroutí. Chce to alespoň rok nechat vyschnout,“ upozornil Právo jeden prodejní specialista.

Zdražování stavebních materiálů? Je za tím covid i investiční horečka vlád, říká ekonom

Ekonomika

Není tedy divu, že některé firmy se na demolice stodol a dalších dřevostaveb zaměřily. Bourání provedou zdarma, a ještě připlatí, jestliže z objektu lze získat trámy a fošny.

„Ze starých sýpek, stodol, domů nabídněte staré trámy, prkna střešní, podlahová, záklopová, opláštění budov. Materiál si sami vytěžíme. Platba ihned. Možnost demolice celého objektu,“ nabízí na internetu podnikatel z Pardubic. Inzerátů zde má několik a není sám.

„Za účelem oddřevnění budov provedu demolice vašich objektů zdarma, za vytěžené trámy, krokve a prkna zaplatím. Provádíme i demolice rodinných domů, hospodářských budov, likvidaci odpadu a zařízení všech patřičných povolení,“ hlásí se další zájemce ze Šumperka.

Ceny stavebních materiálů skáčou po dnech, jekly zdražily už o 150 procent

Ekonomika

Tabulkově vymezit cenová rozhraní u vyschlého, respektive starého dřeva podobně jako u nového dřeva je poměrně obtížné. Záleží nejen na tom, o jaké jde dřevo, ale i nakolik je vyschlé, kde se nacházelo, zda do původního objektu například dlouhodobě nezatékalo či v jakých podmínkách se skladovalo. Roli hraje také to, zda třeba trámy jsou tesané, což se cení více, nebo řezané na pile.

Například pan Rostislav z Nového Jičína nabízí jilmové fošny a desky staré 12 let, vysušené na osm procent, uskladněné v teple, bez červotoče. Délka 2,5 až 3,7 m, tloušťka 6 cm, rozřezané středem. Cena 15 až 25 tisíc Kč za kubík. Celkem má k dispozici 1,2 m3.

Ceny bytů za čtvrtletí vzrostly nejvíce za dekádu

Ekonomika

V Berouně se nabízí dalších šest starých stropních trámů za 23 tisíc a v nabídce se krátce ohřála i „stodola plná starých fošen a trámů“ za 40 tisíc.

Schraňují se přitom i rámy načaté červotočem. U Radotína se nedávno bourala zhruba 300 let stará stodola u jednoho z historických objektů. Starosta osobně označil trámy, které jsou „nedotknutelné“. I šéf velké demoliční firmy si přijel osobně vybrat masivní trámy.

A že se z nich sypal dřevní prach? Nevadí. Trámy se ošetří, třeba mikrovlnami. Ty vyvolají ve dřevě relativně velké teplo a zahubí tak dřevokazy. Na místní tak zbylo k rozebrání jen pár zbytků do kamen.

Reklama

Výběr článků

Načítám