Hlavní obsah

Ceny bytů za čtvrtletí vzrostly nejvíce za dekádu

Novinky, ČTK, bož

Tržní ceny bytů, rodinných domů a pozemků v Česku v prvním čtvrtletí vzrostly mezikvartálně nejvíce za posledních deset let. Nejvíce to bylo u pozemků, a to o 5,2 procentního bodu. Pozemky zdražily nejvíce také v meziročním srovnání, a to o 15,8 procentního bodu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Novostavby u obce Tachlovice

Článek

Od roku 2010 jsou ceny realit téměř dvojnásobné. Vyplývá to z HB Indexu Hypoteční banky. Základní hodnotu indexu 100 bodů představují skutečné ceny nemovitostí k 1. lednu 2010.

Ceny bytů meziročně stouply o 13,4 procentního bodu na 177,4 bodu. Mezičtvrtletně vzrostly o 3,8 bodu. Byty zdražily ve všech krajích, nejvíce v Moravskoslezském, Karlovarském a Jihomoravském, nejméně v Praze.

Byty v Praze meziročně zdražily, nárůst cen ale zpomalil

Ekonomika

Rodinné domy meziročně zdražily o 10,4 procentního bodu na 159,2 bodu. Mezičtvrtletně jejich ceny vzrostly o 3,2 procentního bodu.

Ceny pozemků meziročně vzrostly o 15,8 procentního bodu na 194,8 bodu. „Za růstem cen stojí dlouhodobý převis poptávky nad nabídkou, kterou brzdí zastaralé územní plány a nedostatečné kapacity inženýrských sítí. Náklady na zasíťování navíc rostou. Spolu se zdražováním pozemků roste zájem o ty ve vzdálenějších lokalitách od okrajů velkých měst,” uvedl ředitel nemovitostního odboru Hypoteční banky Petr Němeček.

Podle Němečka je zájem jak o nemovitosti v dobrém technickém stavu, tak o ty před rekonstrukcí. Nejvíce se staví ve Středočeském kraji a v okolí Brna. Developeři zde nabízejí převážně řadové rodinné domy.

HB Index sleduje byty, rodinné domy a pozemky. Je založen na reálných odhadech tržních cen nemovitostí, které si prostřednictvím hypotečního úvěru pořídili klienti Hypoteční banky.

Reklama

Související články

Stavebnictví na začátku roku kleslo

Stavební produkce v lednu reálně meziročně klesla o 5,2 procenta. Stavební úřady vydaly meziročně o 12,3 procenta stavebních povolení méně. Orientační hodnota...

V únoru se stavělo méně

Stavební produkce v Česku v únoru reálně meziročně klesla o 11 procent. Oproti lednu se snížila o tři procenta. Vyplývá to z dat, jež ve čtvrtek zveřejnil...

Výběr článků

Načítám