Hlavní obsah

Dluhy po světě rekordně bobtnají

Právo, rei, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlády, firmy i domácnosti po celém světě se rekordně zadlužují. A to tak, že poměr dluhu vůči HDP loni překonal dosavadní rekord už ve třetím čtvrtletí. S odkazem na americkou organizaci Institute of International Finance o tom informovala stanice CNN.

Foto: Choi Bu-Seok, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Globální dluh tak jen za prvních devět měsíců loňského roku vzrostl o devět bilionů dolarů (204 bil. Kč) na téměř 253 bilionů dolarů (5,7 trilionu Kč). Poměr dluhu vůči hrubému domácímu produktu (HDP) tím vystoupal na 322 procent.

Nadpoloviční většinu dluhů nadělal vyspělý svět, kde poměr činí 383 procent. Dluhy domácností výrazně rostou např. ve Švýcarsku, Norsku či na Novém Zélandu, zatímco se rekordně zadlužují vlády v USA a Austrálii. Podle listu The New York Times vzrostl rozpočtový schodek Spojených států za první tři měsíce fiskálního roku meziročně o 11,8 procenta a USA jsou tak po osmi „tučných letech“ na cestě k deficitu ve výši bilionu dolarů (22,7 bil. Kč). Pro srovnání, schodek státního rozpočtu České republiky činil loni 28,5 miliardy korun.

Rozvíjející se svět dluží méně, jeho dluh ale v posledních letech stoupá rychleji, upozornila studie. Poměr dluhu vůči HDP v Číně se blíží 310 procentům.

Podle zprávy globální rizika nadále porostou, neboť dluh bude dál bobtnat: „Odhadujeme, že celkový globální dluh, poháněný nízkými úrokovými sazbami a uvolněnými finančními podmínkami, v první čtvrtině 2020 přesáhne 257 bilionů dolarů (5,8 trilionu Kč).“

Česko je v EU mezi nejpříkladnějšími

Dluhy českých domácností u bank a družstevních záložen vzrostly podle posledních údajů ČNB loni v listopadu meziměsíčně o 10,6 miliardy na 1,742 bilionu Kč. Meziročně bylo zadlužení rodin vyšší o 96,4 miliardy korun. Další desítky, možná stovky miliard ale domácnosti dluží i nejrůznějším splátkovým a leasingovým firmám.

Dluhy domácností rostou podle statistik ČNB nepřetržitě od února 2016. Nejvíce si lidé půjčují na bydlení, úvěry na bydlení dlouhodobě tvoří zhruba tři čtvrtiny dluhů domácností.

Zadlužení firem po většinu loňska také rostlo a v listopadu činilo 1,159 bilionu korun.

Vzestupný trend
Dluh loni do října vzrostl k 253 bilionům dolarů (5,7 trilionu Kč).
Letos má přesáhnout 257 bilionů dolarů (5,8 trilionu Kč).
Větší část dluhů nadělal vyspělý svět.
Češi dlužili v listopadu jen bankám a záložnám 1,742 bilionu Kč.
Zadlužení tuzemských firem činilo 1,159 bilionu Kč.
Veřejné finance ČR jsou v přebytku, ale za rok budou ve schodku.

Česko na tom ale není špatně, jak ukazují veřejné finance, jež jsou jedny z nejlepších v Evropské unii. Ministerstvo financí v listopadu očekávalo, že za rok 2019 skončí v přebytku 0,3 procenta HDP. Veřejné finance zahrnují hospodaření státu, vlády a všech veřejných institucí – celorepublikových, krajských a místních – vůči domácím i zahraničním subjektům.

V roce 2018 ovšem skončily veřejné finance v ČR v přebytku 1,1 procenta HDP a letos by se měl přebytek dále snížit, až se příští rok veřejné finance dostanou do schodku.

„Jednou z příčin je postupné ochlazování ekonomické aktivity spojené s vlivem vnějšího prostředí,“ vysvětlilo ministerstvo.

Také obce měly loni podle listopadového odhadu ukončit hospodaření s přebytkem, i ten bude však klesat. Za celý rok 2019 očekávalo ministerstvo přebytek zhruba dvě miliardy korun a pro letošek pokles na zhruba 0,6 miliardy korun.

Státní dluh měl podle prosincových odhadů ministerstva financí vzrůst ke konci loňského roku meziročně o 40 miliard na 1662 miliard korun. Letos by měl podle odhadu narůst na 1704,6 miliardy korun.

Těsně před Vánoci úřad sdělil, že pro letošek bude na financování státního dluhu potřebovat 271,1 miliardy korun, zatímco pro minulý rok ministerstvo počítalo s 331,2 miliardy. Méně peněz na financování dluhu plánuje ministerstvo do budoucna i v dalších letech.

Za poklesem jsou nižší splátky střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů vydaných v korunách, a splátky v domácí měně tak budou nejnižší za deset let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám